Black Cobra etablerar sig i Stockholm

Publicerad

Det kriminella gänget Black Cobra tycks vara på väg in i Stockholms undre värld igen.

Efter en tids frånvaro ser polisen att de återigen ökar och begår grova brott.

Sedan i somras har det tungt kriminella gänget Black Cobra försökt etablera sig i Stockholm. Polisen lyckades sent förra året spränga grupperingen genom operation Serum. Men nu har gänget börjat synas igen i Stockholms förorter.

-Vi har fått indikationer på att de försöker etablera sig, säger Fredrik Gårdare från polisens sektion mot gängkriminalitet till ABC.

Från Danmark
Black Cobra och deras undergrupp Black Scorpions har redan ett starkt fäste i Malmö och gör nu ständiga försök till etablering även i Stockholm. Bland annat har ledaren synts här frekvent.

Ursprungligen kommer Black Cobra från Danmark, ett förortsgäng med nästan bara andra generationens invandrare. Där har de gjort sig kända för sin brutalitet.

I Sverige är det inte lika illa än, men en avhoppare vittnade i SVT:s Agenda i december om gängets råhet när han blev skendränkt för att han inte utförd vissa uppdrag.
-Det är en mardröm jag aldrig kommer att glömma. De tryckte ned mitt huvud gång på gång under vattnet samtidigt som de slog mig. De har förstört mitt liv, berättade Danyar.

-De använder sig mycket av våld för att hävda sig själva och bygga en status, säger Fredrik Gårdare, sektionen mot gängkriminalitet.

Utpressning en trend
Just nu sitter fem män häktade för olika brott. Bland annat ska en urmakare i Skärholmens centrum ha pressats på pengar av två tungt kriminella med trolig koppling till Black Cobra.

I Nacka utpressades och misshandlades en person svårt av fyra män, varav minst en misstänks ingå i nätverket. Även i Kista Galleria har en caféägare utsatts för utpressningsförsök av kända kriminella, som nu gått med i Black Cobra.

Just utpressning är gängets specialitet. Hur många näringsidkare som inte vågar gå till polisen är oklart, men mörkertalet är stort.

-Det har blvit en trend inom den kriminella gängmiljön att utöva utpressning för att snabbt få tag på pengar, säger Fredrik Gårdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer