Blodcentralen efterlyser fler blodgivare. Foto: TT

Blodlarmet: ”Påfyllning behövs snarast”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är blodlagret i flera delar av landet betydligt lägre än det bör vara så här års. Enligt Blodcentralen i Stockholm behövs påfyllning av länets blodlager snarast.

Inför jul och nyår behövs mycket blod eftersom färre blodgivare ger blod under långhelger och semesterperioder. Samtidigt kan behovet av blod till sjuka och skadade patienter ändå vara lika stort som vanligt.

Blodcentralerna, som är en del av landstingen och finns på flera platser i landet, skriver i ett pressmeddelande att omkring 2 000 blodpåsar saknas i Stockholms län innan lagret kan anses stabilt inför långhelgerna. Enligt Blodcentralen i Stockholm behövs alla blodgrupper fyllas på.

Även i andra delar av landet saknas det blod. Skåne och Västra Götaland har båda stort behov av blodgrupperna O och A. Region Örebro behöver påfyllning av samtliga blodgrupper medan Region Östergötland behöver O-. Umeå har inget akut behov.

Inte kunnat få upp lagret

– Vi har kallat och påmint alla blodgivare de senaste veckorna men ändå inte kunnat få upp lagret till önskad nivå. Vi hoppas att många har möjlighet att ta en paus i julstöket och ge blod under de kommande dagarna, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare på Blodcentralen i Stockholms län.

Så gör du för att lämna blod

Flera olika faktorer påverkar vem som får bli blodgivare. Harriet Söderlund, biomedicinsk analytiker på Blodcentralen vid Umeå Universitetssjukhus, berättar i klippet om hur det går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.