Blommor inspirerade av Monet

Uppdaterad
Publicerad

Nu har ett säkert vårtecken kommit, trots det iskalla regnet. Stockholm stad presenterar årets blomsterprogram och först ut är penséer och alunrot.

Staden planterar ut nästan 250.000 lökar och plantor i 762 urnor och 25 rabatter på över 250 platser runtom i staden. Utplanteringen sker i tre omgångar, vår, sommar och höst, och nu är det dags för de allra första blomstren.

Årets färgtema är inspirerat av den impressionistiske konstnären Claude Monets trädgård i Giverny, med orange och violett. Att plantera i staden är viktigt, anser trafikborgarrådet Ulla Hamilton (M), som på måndagen hjälpte till att sätta ut penséer utanför Stadshuset.

– Det betyderl väldigt mycket. Vi är en stad på öar, naturen är viktig för alla stockholmare, så det här känns som en extra touch på tillvaron med de här glada färgerna, säger Ulla Hamilton.

De första blommorna som sattes ut är penséer och alunrot, växter som ska klara lite kyla, senare kommer blomsterlökarna blomma. Runt midsommar kommer nya växter och tilll höst ljung och carex.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.