Runt 800 av Kommunals medlemmar på Lidingö fick dagen innan valet ett mejl där de uppmanades att rösta på Sverigedemokraterna. Foto: Maja Suslin/TT

Bluffmejl uppmanade fackanslutna till SD-röst

Uppdaterad
Publicerad

Runt 800 av Kommunals medlemmar på Lidingö fick dagen innan valet ett mejl där de uppmanades att rösta på Sverigedemokraterna. Avsändaren verkade vara en av fackförbundets förtroendevalda – men det var bluff, skriver Dagens Nyheter.

– Det känns personligt, de tar inte bara mitt namn utan tar förtroendevaldas ställning ned i smutsen, det känns som en kränkning, säger den förtroendevalda till tidningen.

Händelsen polisanmäldes, men utredningen lades ned fyra dagar efter valet. Polisen bedömer att det inte går att hitta den som skrivit mejlet.

Kommunal skickade ut en dementi till sina medlemmar.

– Vi fick medlemmar som hörde av sig och frågade vad det handlade om. Men vi vill understryka att Kommunal inte skulle skicka ut en uppmaning om att rösta på något parti till våra medlemmar, säger Jessica Klemetsson, avdelningsordförande för Kommunal i Stockholm, till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.