Meja Holm och Ebba Makkonen undviker vissa ställen i Upplands bro. ”Man vet var man känner sig trygg”, säger Meja Holm. Foto: Lisa Liljefors

Boende i Upplands-Bro otryggast i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I Upplands-Bro känner kommuninvånarna sig otryggast i Sverige, det visar den Nationella trygghetsundersökningen från Brå.

– Vi tar den upplevelse som våra invånare har på stort allvar, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt den senaste trygghetsundersökningen så känner sig hela 47 procent av de tillfrågade i Upplands-Bro otrygga när de är ute sena kvällar i det egna bostadsområdet. Sett till hela Polisregion Stockholm (Stockholms län plus Gotland) så ligger den siffran på 30 procent. Tryggast är man i Vaxholm, där bara åtta procent är oroliga att vara ute.

”Vi har en social utsatthet”

51 procent i Upplands-Bro oroar sig dessutom för att närstående ska drabbas av brott jämfört med 36 procent för hela området. Oron för att bli misshandlad, rånad, våldtagen eller utsatt för inbrott är också större jämfört med resten av kommunerna i Stockholms län.

– Vi har utsatta områden just i Bro. Det är ingen ny situation att vi har en social utsatthet i en del av kommunen, men vi tar den på stort allvar, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande säger att de tar otryggheten på största allvar. Foto: Upplands-Bro

Det är också fler som utsatts för brott än snittet i Polisregion Stockholm. Om brotten begåtts i hemkommunen eller någon annanstans framgår dock inte av resultatet.

Flera åtgärder ska vända utvecklingen

Fredrik Kjos säger att kommunledningen nu vidtar en rad åtgärder för att förbättra tryggheten och motverka brottslighet. Bland annat har man lagt en strategi för ett socialt hållbart Bro och undersökt hur man med fysisk planering kan öka tryggheten. Kommunen har även ökat väktarbemanningen och jobbar för att få fler övervakningskameror på plats.

– Sen har vi ett trygghetscenter som ska uppföras inom kort. Där kommer vi att samla polis, räddningstjänst och oss själva för att prata med varandra i stället för om varandra, säger Fredrik Kjos.

Han nämner även ett projekt som kallas ”Hållbar skola”, en satsning på värdegrundsarbete i gymnasiet.

– Vi kommer att söka upp de miljöer där det finns socialt utanförskap och jobba i de miljöerna mer aktivt än tidigare.

Den nationella trygghetsundersökningen genomförs årligen av Brå (Brottsförebyggande rådet). Från hela polisregion Stockholm deltog 29 773 personer, varav 425 från Upplands-Bro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.