Avspärrningarna framför British international school of Stockholm. Foto: Per HelgessonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Bombhot mot skola

En skola i Danderyd fick utrymmas efter att ha bombhotats i morse. Vid 14.30-tiden hade polisen genomsökt skolan utan att någon bomb hittats.

Friskolan British International School of Stockholms rektor Carl Hutson berättar för SVT Nyheter att bombhotet kom i form av ett telefonsamtal till skolans växel och bedömdes som trovärdigt.

Hur löd meddelandet?

– Jag kan inte gå in på några detaljer, men det var trovärdigt.

Bedöms som ett allvarligt hot

Polisen bedömde också att hotet skulle tas på allvar och 250 elever och skolpersonal fick utrymma skolan. En förundersökning är inledd gällande olaga hot mot grupp. Även räddningstjänsten var på plats med fyra enheter, släckbil, stegbil och specialfordon.

Vid 14.30-tiden hade polisen genomsökt skolan utan att hitta någon bomb. Alla avspärrningar är nu hävda.

Ser ingen anledning till varför skolan hotats

Rektorn Carl Hutson säger att han har absolut ingen aning om varför just deras skola blivit bombhotad, och att det inte finns någon anledning som han känner till. Skolan tar emot barn i åldrarna 3-13 år, och har elever av 45 olika nationaliteter.

Hur reagerade eleverna när hotet kom?

– Eleverna var absolut fantastiska. Vi har regelbundna brand- och katastrofövningar och de reagerade och gjorde precis som de skulle, säger Carl Hutson.

Grannar i området som SVT Nyheter talat med verkade inte vara särskilt oroliga över hotet.

– Jag är inte speciellt orolig, sa Gunnar Lilliesköld, som bor i området. Skolor får ofta hot, jag tror inget ska hända här.

Även Danderyds gymnasium stängde

British International School of Stockholm har verksamhet på två platser i Danderyd. Den ena av dem ligger brevid Danderyds gymnasium, som även de valde att avbryta skoldagen och skicka hem sina 1300 elever, även om gymnasiet inte mottagit något hot. På sin webbsajt skriver gymnasiet:

”Polisen har av säkerhetsskäl sagt att vi ska utrymma lokaler som ligger närmast BIS. Med anledning av att polisen inte kan bedöma hur lång tid det kommer att ta att undersöka bombhotet, väljer vi att avbryta skoldagen 19/1. Imorgon 20/1 är det lektioner som vanligt.”

Systerskola i Norge också hotad

Enligt norska NRK har även British International School of Stavanger utsatts för ett liknande bombhot. Flera polispatruller ryckte ut för att undersöka skolområdet men lämnade skolan vid 11.30-tiden.

– Utifrån det jobb vi har gjort, så menar vi att det inte finns någon bomb här nu. Vi kan aldrig vara 110 procent säkra, men har gjort jobbet så gott vi har kunnat. Vi anser att situationen nu är över, säger polisens insatsledare Einar Johannesen till NRK.

Enligt Stavanger Aftenblad ska även den brittiska skolan i ungerska Budapest ha bombhotats.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer