Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s rapport från avspärrningarna vid Stockholms Central. Foto: SVT

Greps med farligt föremål på Stockholms centralstation – man och kvinna anhållna

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Stockholms centralstation spärrades av på onsdagen efter att ett misstänkt farligt föremål hittats. En man och en kvinna har anhållits. De ska ha försökt transportera en termosbomb till en annan ort i Sverige, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Det farliga föremålet hittades vid 17.45-tiden och hela norra hallen på Centralstationen spärrades då av. Enligt SVT:s reporter på plats uppmanade polisen människor som ville komma nära att backa undan.

Nationella bombskyddet kallades till platsen och omhändertog föremålet.

Senior åklagare Carolina Frohm meddelade under torsdagsförmiddagen att två personer har anhållits; en 30-årig man och en 35-årig kvinna. De är misstänkta på sannolika skäl för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, samt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om en termosbomb som de misstänkta planerade att leverera till ort i norra Sverige för att detonera. Polisen fann även kniv och narkotika på personerna. De verkar inte vara hemmahörande i Stockholm och ska ha flera brottsdomar på sig sedan tidigare.

Nationella bombskyddet vid ingången till Klarabergsviadukten. Foto: Oskar Jönsson/SVT

– I nuläget kan vi inte gå in på varför vi valde att kontrollera just de här personerna och inte heller vilken ålder de har, säger Nadya Norton.

Polisen grep personerna som kontrollerades och vid 19-tiden kunde avspärrningarna hävas. En förundersökning om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor har inletts.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Poliser på plats vid Stockholms Centralstation. Foto: SVT

SJ:s tåg spårändrades

Spår 3-7 stängdes av på begäran av polisen, medan spår 10-19 fortfarande var öppna för trafik.

– Det här innebär att det kan bli en del mindre förseningar i trafiken under kvällen, eftersom det fanns färre tillgängliga spår, säger Ronny Hörstrand hos SJ:s pressjour.

Poliser på plats vid Stockholms Centralstation. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.