Skådespelaren Jonatan Rodriguez Foto: SVT

”Jätteviktigt med positiva manliga förebilder”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som me too-kampanjer sprids runt om i samhället är föreställningen Bonsai ute på turné bland Stockholms skolor för att lyfta frågan om maskulinitet, samtycke och normer i samhället.

– Det känns extra bra att göra det här när det samtidigt pågår en revolution där kvinnor säger ifrån och säger att det nu får vara nog med de sexuella övergreppen, säger Gustav Deinoff, konstnärlig ledare på Unga Klara.

Gustav Deinoff Foto: SVT

Bonsai är en klassrumsföreställning som handlar om samtycke. Tillsammans åker en skådespelare och en pedagog ut till skolor för att spela upp scenarion som rör männens roll i samhället, och för att diskutera samtycke, normer och sexuella trakasserier.

Niondeklassare tycker problemet ligger hos samhället

Nyligen var de i Spånga grundskola, och Pontus Övermark och George Georges som går i nionde klass fick bland annat diskutera var gränsen för sexuella trakasserier går.

– Jag tycker nästan gränsen går vid ord, säger Pontus Övermark.

Pontus Övermark och George Georges. Foto: SVT

Klasskamraten George Georges tycker att problemet ligger hos samhället.

– Om en tjej går ut och blir trakasserad utan att någon gör något åt saken. Då förstår den som utsätter folk att ingen bryr sig och då kan de fortsätta trakassera, säger George Georges.

Pratar om hur män beter sig

Bonsai lägger vikt vid att ansvaret måste skifta fokus. Istället för prata om hur kvinnor ska bete sig vänder man på perspektivet och pratar om hur män beter sig och vilka mönster som återskapas.

– Det är bra att sånt här uppmärksammas och att folk åker runt till skolor och visar hur det kan se ut, säger Pontus Övermark.

Både skådespelare och pedagog är män för att lyfta frågorna ur ett manligt perspektiv. Frågor som ”vad kan vi män göra för att kvinnor ska känna sig säkrare” och ”hur kan vi män visa att vi lyssnar på kvinnan i en sexuell situation” är exempel på vad som diskuteras.

– Jag tror att det är jätteviktigt med positiva manliga förebilder eftersom vi hela tiden uppfostras till att vara ganska stereotypa i våra könsroller. Framför allt när det gäller det sexuella, säger Gustav Deinoff.

Bonsai

Bonsai är ett samarbete mellan Unga Klara, Backa teater från Göteborg och organisationen Fatta. Under hösten har föreställningen åkt runt på skolor i Stockholm och under vårterminen åker de vidare till Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.