Bostadsbrist hämmar tillväxt i storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsfrågan är ett hett ämne i hela Sverige, kanske allra mest i storstäderna.

Den som vill bo i en storstad har tre svenska alternativ att välja mellan. Men många slåss om utrymmet, och att över huvud taget hitta någonstans att bo i Stockholm, Göteborg och Malmö är inte det lättaste.

I Malmö har 28 procent av 20-27-åringarna lyckats få ett förstahandskontrakt till en hyresrätt. Det är fler än i både Stockholm och Göteborg, där siffran är 18 respektive 30. (Rättad text)

Den kommunala kön i Malmö har en genomsnittlig kötid på två år, vilket också är bättre än både Stockholm och Göteborg. I Göteborg ligger bostadskön på två år och fyra månader i genomsnitt, och i Stockholm kan sökande få vänta mellan fem till sju och ett halvt år.

Problem för arbetsgivarna

Alla tre storstadsområden växer, men procentuellt växer både Stockholm och Malmö mer än Göteborg

Bostadsbristen är inte bara ett problem för de bostadslösa – utan också för arbetsgivarna som får svårare att locka arbetskraft när det inte finns bostäder. På sikt kan det också leda till att tillväxten stannar av.

Företrädarna för näringslivet så oroliga att flera lobbygrupper har tillsatts, bland annat ”Bokriskommittén” som initierats av handelskamrarna från de tre storstäderna och ”Nybyggarkommissionen” som stöds av bland annat NCC och Nordea.

– Storstäderna kan inte ta emot dem som ska in i arbetslivet. När städerna expanderar klarar man inte att få dit dem man helst vill ha till företag och arbetsplatser. Det här är en stor tillväxthämmare för Sverige, säger Olle Wästberg, Nybyggarkommissionen.

– Som det är nu finns det till exempel många forskare som inte söker sig till storstadsregionerna eftersom de anser det omöjligt att få en bostad, säger Agneta Dreber, också hon i Nybyggarkommissionen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.