Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare. Foto: Stockholms Handelskammare

Bostadsbristen får ekonomiska konsekvenser för Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms handelskammare har låtit göra en analys som förklarar konsekvenserna av att personer hindras att flytta till Stockholm på grund av bostadsbristen. Enligt analysen har Stockholmsregionen missat miljarder kronor i skatteintäkter.

Enligt en analys som WSP utfört på uppdrag av Stockholms Handelskammare har bostadsbristen i Stockholmsregionen ekonomiska konsekvenser.

Enligt analysen leder bostadsbristen till att inflyttningen i regionen minskar. Om bostadsmarknaden hade vuxit balanserat mellan 1995 och 2006 hade omkring 50 000 fler bott i Stockholm idag, varav omkring 32 000 hade varit i arbetsför ålder och sysselsatta. Det hade inneburit 4 miljarder ytterligare i skatteintäkter och 36 miljarder mer i tillväxt per år.

- Det är ett läckande kärl av resurser för vårt land som tyvärr kommer att fortsätta fram till dess att nödvändiga reformer genomförs, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.