Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Bostadsmarknadens framtid oviss

Publicerad

Det har varit ett turbulent år på bostadsmarknaden i Stockholm med prisökningar på 18 procent. Men det finns olika åsikter om huruvida priserna kommer att fortsätta stiga nästa år.

Ränteläget och lågt utbud av bostäder la grunden till prisrallyt under 2015. Men hur bostadsmarknaden kommer utvecklas under kommande år råder det delade meningar om. Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken säger till Svenska Dagbladet, att hon tror på fortsatt stigande priser. Men den teorin stöds inte av alla.

Professor: Priserna stannar av

– Vi kan inte ha prisökningar som sticker iväg om inte inkomsterna också ökar. Som vi ser i framtiden så kommer räntorna att stiga, och det har också en hämmande effekt, säger Mats Wilhelmsson som är professor på bygg- och fastighetsekonomi på KTH.

”Politiska beslut kan få bostadsbubblan att pricka”

Någon bostadskrasch är vi inte i närheten av enligt Mats Wilhelmsson, i alla fall så länge politikerna inte beslutar om fler åtgärder för att bromsa prisutvecklingen, innan de har utvärderat amorteringskravets påverkan.

– Man måste vara försiktig och tänka igenom effekten av beslutet och analysera det noggrant. Man får inte ta i för mycket så politiska beslut gör att bostadsbubblan tillslut spricker, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer