84 bostadsrätter i Bandhagen görs om till hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad

En alldeles färsk affär mellan det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem och ett privat byggföretag gör att 84 planerade bostadsrätter i Bandhagen i själva verket blir hyresrätter.
– Stockholmshem har köpt ett färdigt projekt med bostadsrätter, som vi gör om och producerar till hyresrätter, säger Björn Ljung (L), ordförande i styrelsen i Stockholmshem.

Uppgörelsen kan ses mot bakgrund av en aktuell prognos som pekar på ett minskat byggande i Stockholms län. En avgörande anledning till minskningen är den svagare efterfrågan på nybyggda bostadsrätter. Som i sin tur blev resultatet av Finansinspektionens nya amorteringskrav från och med 1 maj 2018.

Kan bli fler affärer

En oanad effekt kan bli att fler hyresrätter kommer ut på marknaden. Stockholmshem kan fortsätta att ta över byggprojekt med bostadsrätter som stockholmarna inte längre vill eller har råd att köpa.

– Jag tror att vi kommer att ta chansen som vi gjorde för nio år sedan när vi gjorde en storaffär med JM i Årstadal. Det var efter finanskrisen 2008.  Nu har vi ingen finanskris, men det här är ett fullt möjligt arbetssätt att göra på det här sättet, säger Björn Ljung vid Stockholmshem.

Hemlig köpeskilling

Stockholmshem vill inte avslöja vad man betalade för de 84 lägenheterna. Men Björn Ljung intygar att affären blir billigare än om man själva drivit fram projektet från detaljplan till klara bostadshus.

Lägenheterna i Bandhagen kan vara klara att flytta in i om två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer