En hyresvärd söder om Stockholm kräver att boende uppger sin nationalitet – och varnar att de samarbetar med Säpo och Migrationsverket. Foto: TT

Bostadsrättsförening kräver att få veta boendes nationalitet

Uppdaterad
Publicerad

En BRF söder om Stockholm kräver att boende uppger sin nationalitet – och betonar att de samarbetar med Säpo och Migrationsverket. – Insamlingen kan vara otillåten, säger en jurist på Datainspektionen.

Hyresgästföreningen har fått in flera anmälningar sedan en bostadsrättsförening i Skogås begärt att medlemmarna ska redovisa inneboende med namn, ålder och nationalitet.

Hyresgästföreningen slår fast att det rör sig om rena trakasserier.

”Begäran strider mot lag och behöver inte lämnas ut till hyresvärden”, skriver Hyresgästföreningen i sin bedömning.

Där framhålls att uppmaningen framförs i ett högt tonläge med hot om omedelbar uppsägning och avhysning – med anledning av att bostadsrättsföreningen varnar bostadsrättsägarna att de samarbetar med Säpo, polis, Migrationsverket, Skatteverket och Försäkringskassan.

Vill ha ordning

Bostadsrättsföreningen i Skogås ser dock inga problem med insamlingen.

– Vi registrerar ingenting. Vi vill bara ha ordning här, säger Ron Andersson i bostadsrättsföreningen, till Hem & Hyra.

Andersson menar att insamlingen är till för att skapa ordning och reda då de upplevt problem med okända personer i fastigheten.

Martin Brinnen, jurist på Datainspektionen och expert på personuppgiftslagen (PUL) påpekar att insamlingen kan vara otillåten och straffbar – men bara om uppgifterna databehandlas.

– Uppgifter om etnicitet är en känslig uppgift. Att uppge ens nationalitet men även efternamn kan ibland avslöja etnisk bakgrund.

Det krävs väldigt starka skäl för att få behandla uppgift om etnisk bakgrund, förklarar Brinnen.

– Jag har väldigt svårt att se varför en hyresvärd kan få behandla sådana uppgifter. Och om det är så att de samarbetar med myndigheter, då är det inte upp till hyresvärden att samla in dessa uppgifter utan myndigheterna.

Får inte särbehandla

Per Holfve, jurist på Diskrimineringsombudsmannen, säger att insamlingen kan vara diskriminering om någon blivit missgynnad eller upplever sig kränkt.

– Man får inte särbehandla någon negativt på grund av nationalitet, säger han till Hem & Hyra.

Men Holfve anser inte att det rör sig om diskriminering i det här fallet.

– Vi rekommenderar dock att man är väldigt försiktig med sådana här saker. Insamlingen kan vara integritetskränkande och få allvarliga följder i orätta händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.