Christina Grefveberg, utvecklingsledare för Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen på Botkyrka kommun. Foto: SVT/Botkyrka kommun

Botkyrka kommun positiv till kompisförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Kompismatchning mellan etablerade svenskar och nyanlända har gett positiva effekter i Botkyrka kommun.

– Upplevelsen är att de snabbare har kommit i sysselsättning, säger utvecklingsledaren Christina Grefveberg.

Botkyrka är en av de kommuner som har avtal med Kompis Sverige – en organisation som matchar ihop nya svenskar med etablerade svenskar.

– Botkyrkabor får möjlighet att snabbare lära sig svenska, förstå svensk kultur och kontext, och snabbare komma in i det svenska samhället, säger Christina Grefveberg, utvecklingsledare för Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen på Botkyrka kommun.

”Många får ett yrkesnätverk”

Sedan starten 2014 har strax under tusen kompisar matchats ihop i kommunen.

Särskilt betydelsefullt har det varit när det gäller att få ett nätverk med målet att snabbare gå vidare till studier eller arbete, menar Christina Grefveberg.

– Eftersom de matchas så bra får många ett yrkesnätverk och förstår snabbare hur de ska komma in i samma bransch som de jobbat inom i hemlandet.

Upplever att de snabbare kommer i sysselsättning

I de årliga undersökningar som görs med kompisparen har 87 procent uppgett att de har fått bättre förståelse för det svenska samhället. Sju av tio har besökt platser de aldrig tidigare varit på och nästan nio av tio upplever att de förbättrat sin svenska.

Hur deltagandet har påverkat de nyanländas etablering i landet är enligt Christina Grefveberg svårt att mäta.

– Men upplevelsen är att de snabbare har kommit i sysselsättning.

Utmaning att nå etablerade svenska män

Majoriteten av de som deltar är kvinnor. Utmaningen är att hitta etablerade, svenska män som vill hitta nya kompisar.

– Men eftersom nyanlända kvinnor, som kanske sköter om barnen och hemmet mer, inte har lika lätt att komma in i samhället så ser vi ändå positivt på att de hittar kompisar, säger Christina Grefveberg.

Samarbetet med Botkyrka kommun

Kompisförmedlingen sker i en samarbetsform om ett idéburet offentligt partnerskap mellan Botkyrka kommun och organisationen Kompis Sverige.

Sedan starten 2014 har 945 kompispar matchats. Under 2018 matchades 105 kompispar.

Åldersfördelning bland deltagarna:

18-29 år: 28%

30-39 år: 43%

40-49 år: 17%

Över 50 år: 12%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.