Boulevardteatern i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Boulevardteatern på Södermalm har försatts i konkurs pågrund av en skatteskuld på flera miljoner.

Den ideella föreningen som driver teatern har upptaxerats och sedan inte kunnat betala skatteskulden. Nu hotas teatern av nedläggning, om man inte inom kort hittar en ny ägare som vill ta över verksamheten.  

– Alla i personalen blev naturligtvis jätteledsna när vi fick beskedet. Alla ger hundra procent här och då vill man inte höra att det inte fungerar, att det inte går ihop ekonomiskt. Vi ger allt och det går ändå inte, säger Anna Holmkvist producent på Bulevardteatern.

Boulevardteatern startades 1984 och är en av Stockholms äldsta fria teatergrupper. Teatern har genom åren presenterat en rad kända uppsättningar. Men på grund av en upptaxering har verksamheten nu en skatteskuld på flera miljoner kronor och den idella föreningen som driver teatern har gått i konkurs.

– Vi försöker spela oss ur vår situation genom att spela ännu fler föreställningar. Vi spelar två föreställningar per dag och när det inte har räckt har vi spelat tre föreställningar eller fyra, säger Roger Westerberg teaterchef.

Enligt konkursförvaltaren har föreningen bland annat upptaxerats för att man inte redovisat sociala avgifter på ett korrekt sätt. Teatern har inte lyckats betala av skulderna, trots man sagt upp personal och spelat flera föreställningar om dagen.  

Föreställningarna kommer att fortsätta året ut och personalens löner betalas av den statliga lönegaratin. Å under tiden kommer verksamheten kommer att läggas ut för försäljning.

– Planen är att driva vidare verksamheten under december och hitta en ny ägare till verksamheten från första januari, säger Mikael Kubu konkursförvaltare.

Kommer någon personal att bli av med jobbet?

– Det finns inga planerade förändringar just nu, och förhoppningsvis vill den framtida ägaren behålla personalen, då personalen är knuten till de olika föreställningarna.

Vet du vem som kan komma att ta över rörelsen?

– Vi kommer att lägga ut rörelsen till försäljning och än så länge finns det en intressent som har visat ett intresse att ta över verksamheten.

Vem är det?

– Jag kan inte uttala mig om enskilda intressenter, men så vitt jag förstår har de ett intresse att driva verksamheten vidare utan att ändra inriktning.

Enligt teaterpersonalen kommer föreställningarna kommer att fortsätta till den 31 december och efter det hoppas personalen kunna driva teatern vidare tillsammans med en ny ägare.

– Vi hoppas att vi kan fortsätta i någon form, möjligtvis genom en ny ägare. Vi samtalar med en intressent men i nuläget kan jag inte säga vem det är, säger Yvonne Grantah chefsproducent på Boulevardteatern.

När ABCs reporter var på plats hoppades besökarna på en fortsättning.

– Det är synd och skam, jag hoppas verkligen att det kommer en ny ägare, säger Carina Hazlewood.
– Ja, det är ju tragiskt. För ensemblen är ju toppen, både dansar och sjunger otroligt bra, tycker Britt-Inger Forsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer