Det brinner i ett flerfamiljshus i Hagsätra i södra Stockholm. Foto: Marco Blomberg/Sthlmnews

Brand i flerfamiljshus i Hagsätra

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten, polis och ambulans ryckte ut på en brand i Hagsätra vid 16-tiden på söndagen. Det brann då med öppna lågor och boende evakueras. Först klockan 01.15 natten mot måndagen var branden släckt.

– Det har varit ett hårt jobb, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvarsförbund.

SOS fick in larmet strax efter klockan 16 på söndagen. Till en början skickades sju ambulanser till platsen, men ingen person har förts till sjukhus.

Branden var till en början utom kontroll och räddningstjänsten fick kapa av taket för att behålla en begränsningslinje.

Klockan 01.15 natten mot måndagen kunde brandförsvaret lämna platsen. Två av fastighetens åtta portar beskrevs då vara påverkade.

Räddningstjänsten: ”Svårjobbat”

– Det har varit ett hårt jobb. Det är svårjobbat på höga höjder. Det är dessutom hög brandbelastning eftersom det handlar om en vind fylld med saker. Då måste man gräva sig fram för att hitta glödhögar, sa Hans Eriksson vid 05-tiden på måndagen.

Räddningstjänten var på plats med 18 enheter för att bekämpa branden i flerfamiljshuset. Fastigheten beskrevs vara en huskropp på 85 x 25 meter stor och åtta våningar högt.

Kunde inte återvända hem

På måndagen fanns fortfarande inga personskador rapporterade. De boende som evakuerades från fastigheten fördes till Ormkärrsskolan där de fick övernatta vid behov. Räddningstjänsten hade först en förhoppningen om att alla evakuerade skulle kunna återvända till sina lägenheter när släckningsarbetet var utfört, men så blev det inte.

– Två portar i fastigheten är inte inflyttningsbara, säger Hans Eriksson.

Ärendet är nu överlämnat till polisen som ska göra en utredning om varför branden startade.

Tunnelbanestationen i området stängdes av under några timmar på grund av rökutvecklingen. Strax innan klockan 20 uppgav SL på sin hemsida att man åter trafikerade sträckan Hägsätra – Rågsved.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.