En brand bröt ut i folkets hus i Orminge under natten till torsdag. Foto: Marco Blomberg/STHLMNEWS

Brand i Folkets hus i Orminge

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i Folkets hus i Orminge i Nacka kommun utanför Stockholm.

– Det brinner i hela byggnaden och konstruktionen kommer att ge vika, säger Patrick Johansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Det är ett 40-tal personer från sju brandstationer som bekämpar branden i Folkets hus vid Orminge centrum. Larmet kom klockan 04.18 på torsdagsmorgonen då flera personer larmat om att de sett svart rök och öppna lågor från platsen. Enligt räddningstjänst var branden fullt utvecklad när de kom fram.

– Det finns risk för spridning till angränsande byggnader. Vi arbetar nu med att rädda Boo församlingshus och Orminge centrum, säger Patrick Johansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

”Byggnaden kommer att brinna ner”

På torsdag förmiddag brinner byggnaden fortfarande.

– Det kommer att brinna i minst 24 timmar. Det är stor rasrisk av byggnadskontruktionen så vi kommer inte aktivt släcka elden. Byggnaden kommer att brinna ner, säger Mikael Nygren, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

”Spridning av brandrök”

Inga personskador ska ha rapporterats i samband med branden. Enligt räddningstjänst är det mycket rök i området.

– Brandrök är aldrig bra men det finns ingenting i byggnaden som ska ge extra farlig rök. Om någon känner att det blir jobbigt av röken, så stanna inomhus och stäng fönster och dörrar, uppmanar Mikael Nygren.

I nuläget är det oklart vad som orsakat branden. Polisen har inlett en brottsutredning med rubricering grov mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.