Kraftig brand på Södermalm i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En brand rasade i ett sexvåningshus på Södermalm i Stockholm under natten till fredagen.

– Jag blev väckt klockan kvart över tre av att en granne ringde och sa att det brinner i huset mittemot. Då gick jag ut på min balkong där jag fick se en stark och yvig rök som vällde mot fastigheten. Jag såg rejäla lågor som slog upp tidvis och det såg ganska otäckt ut, säger Hans Retéus som bor i grannhuset.

Branden var omfattande och räddningstjänsten hade tidigt på fredagsmorgonen ett 50-tal brandmän på plats för att bekämpa branden.

Vid halv åtta på morgonen var branden under kontroll och eftersläckningsarbete pågick, uppgav Stockholms brandförsvar.

– Takkonstruktionen gör att man får gå där och pilla lite för att komma åt små glödbränder som ligger under taket, säger ledningsoperatör Björn Hörnsten.

Branden startade på taket och takkonstruktionen har blivit brandskadad. Lägenheterna på de två översta våningarna har fått rök- och vattenskador.

Två poliser har fått sjukvård

Ett par poliser har fått sjukvård på plats efter att de andats in rök i samband med evakueringen.

– Det hjälpte med enkel hantering, säger Albin Näverberg, vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Det är fortsatt avspärrat runt den brandhärjade fastigheten.

56 personer evakuerade

56 personer som bor i huset evakuerades till Åsö gymnasium men alla klarade sig oskadda. Trots den häftiga branden hann elden inte sprida sig lägenheterna under taket.

– Några av de evakuerade har andats in rök, men ingen har behövt uppsöka sjukhus, säger Lasse Johansson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till TT.

Vet ännu inte orsaken

Larmet om branden kom klockan halv två i natt och enligt räddningstjänsten berörde branden minst två trappuppgångar.

Ett område kring fastigheten i hörnet Åsögatan/Siargatan spärrades av då det förelåg viss rasrisk.

– Boende som jag talat med misstänker att en infravärmare vält på takterassen, men polisen vet ännu inte vad orsaken till branden är. Det kommer att göras en teknisk undersökning, säger SVT:s reporter Mattias Lodding.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer