Foto: Utryckning Uppsala

Ödehus övertänt – person gripen misstänkt för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Ett ödehus på två plan brinner i Husby kyrkby, mellan Märsta och E4. En förundersökning om mordbrand är inledd och en person är gripen. Huset kommer att få brinna ned under övervakning av räddningstjänsten, uppger ledningsbefäl Magnus Bengtsson.

Det är ett 150 kvadratmeter stort hus på en gammal gård som brinner. Redan när inringaren larmade räddningstjänsten var gårdshuset övertänt.

– Den kommer säkert brinna där ett tag till. Vi hade tre stationer där, men nu är bara Märstas kvar, säger ledningsbefäl Magnus Bengtsson.

Eftersom huset kommer att få brinna ner till grunden kan det bli svårt att lyckas finna någon brandorsak.

Det ligger en ladugård 15 meter ifrån huset, men den enda spridningsrisken som bedömdes föreligga var markspridning. Därför blir räddningstjänsten kvar under kvällen, men vem som sedan tar ansvar för ödehuset var för ledningsbefälet oklart på lördagskvällen.

Obebott hus

En förundersökning om mordbrand är inledd, trots att huset var obebott.

– Det finns en person skriven på adressen, men den bor inte där. Om det blir stor egendomsskada kan rubriceringen ändå bli mordbrand, förklarar Anna Westberg, polisens presstalesperson.

Polisen fanns vid 20-tiden på lördagskvällen kvar på brandplatsen.

– Vi har inte påbörjat teknisk undersökning ännu. Det kommer att dröja, eftersom huset fortfarande brinner och det kommer att vara varmt ett tag, säger Anna Westberg.

Hon kan inte närmare kommentera detaljerna kring gripandet eller eventuell hotbild.

Foto: Utryckning Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.