Helikoptrar skickades för att vattenbomba branden. I klippet hämtar räddningstjänsten vatten från Norrviken. Foto: Göran Castenheim

Brand på gammalt skjutfält

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner för andra dagen på ett gammalt skjutfält i Järva, nordväst om Stockholm. Räddningstjänstens helikoptrar var tidigt på platsen igen på tisdagsmorgonen för att återuppta släckningsarbetet. De detonationer som hörts i området och som tidigare misstänkts komma från skjutfältet, visade sig vara från en vägarbetsplats.

Branden startade under måndagseftermiddagen. Alla personer i närheten evakuerades därifrån och ingen person har kommit till skada, uppger Robert Carlsson vid Storstockholms räddningscentral. Under eftermiddagen hördes en kraftig smäll från området.

Han berättar att man håller sig utanför avspärrningslinjerna och låter branden ”komma till personalen”. Sent på måndagskvällen visade det sig att detonationer som misstänkts vara från oexploderad ammunition istället var planerade sprängningar på en vägarbetsplats, uppger brandförsvaret.

Helikoptrar på plats igen

Flygplatserna Arlanda och Bromma varnades om att det råder ett flygförbud på ett område 800 meter upp i luften. Helikoptrar försökte släcka branden under eftermiddagen, men vattenbombningarna tvingades man avbryta eftersom man trodde det var explosionsrisk. Tidigt på tisdagsmorgonen var två helikoptrar på plats igen.

– Man trodde ju att det var explosioner, men det visade sig komma från annat håll. Det var mörkt och man valde att invänta ljuset idag, säger Åsa Sköld, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Åsa Sköld säger att läget var oförändrat för branden på tisdagsmorgonen.

– Det ryker en del och glöder – det får helikoptrarna ta hand om, säger hon.

Brandförsvaret uppmanar allmänheten att hålla sig borta från brandområdet, eftersom där finns risk för fallande träd på grund av avbrända rötter och dessutom kvarliggande ammunition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.