Kraftig brand i Slakthusområdet vid Globen

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit i en lagerlokal i Slakthusområdet i södra Stockholm. Vid 18-tiden släcktes branden och räddningstjänst kunde avsluta släckningsarbetet och lämna platsen.

Bara ett par hundra meter därfrån bröt även en brand i en förskola ut en halvtimme tidigare.

Larmet kom vid 14-tiden på lördagen. Det är en lagerlokal på 100 x 100 meter som brinner och tio enheter samt ambulans befinner sig på plats.

Det finns i nuläget ingen information om spridningsrisken, och det är för tidigt för att säga om det finns misstanke om brott, enligt polisen.

– Det är kraftig svart rök och öppna lågor, och vi har påbörjat släckning. Vi har polishelikopter på plats, säger Ola Österling.

Vid 15-tiden hade röken lagt sig, men det brinner fortfarande, enligt SVT:s reporter på plats.

– Industrilokalen ska ha varit tom och branden kommit från ett ventilationsrum på det platta taket. Därifrån har elden spridits till takkonstruktionen, säger Fredrik Dackland, ledningsoperatör på Räddningscentral Mitt.

Kvart i fem meddelade polisen att en förundersökning om mordbrand är inledd och att avspärrningarna kommer att vara kvar tills brandplatsen svalnat, vilket väntas bli tidigast under söndagen.

Brand på förskola i närheten

Bara några hundra meter från branden i Slakthusområdet bröt även brand i en närliggande förskola ut. Även där befann sig polis och räddningstjänst på plats.

Branden pågick på vinden och enligt räddningstjänsten har det blivit vattenskador i den del där barnen håller till.

– Vi kommer så klart att se över om det finns ett samband mellan bränderna säger, Ola Österling. Det var ungefär trettio minuter och ett par hundra meter mellan de båda bränderna. Antagligen kommer förskolan att brinna upp.

Även branden vid förskolan kommer att rubriceras som mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.