Brist på lantmätare riskerar försena byggprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm växer så det knakar och eftersom markytan är begränsad innebär det ofta komplicerade byggprojekt som att bygga över en tunnelbana eller så kallade överdäckningar. Detta kräver stor kompetens av bland annat lantmätare och nu växer en oro på flera håll att det inte ska finnas tillräcklig kompetens för att klara av alla projekt.

En lantmätare sysslar med fastighetsjuridik och ser över uppdelning av mark och tar ställning till vem som äger vad. I Stockholm framförallt kan det bli väldigt komplicerade projekt eftersom det inte finns så mycket markyta, det är trångt och samtidigt ska det byggas mycket.

– Det är jättekomplicerad fastighetsrätt, man går in och delar fastigheterna tredimensionellt och det behöver man erfarenhet för att kunna jobba med, säger Sara Engström Askelin som är enhetschef på lantmäterimyndigheten i Stockholm.

Där är inte detta ett akut problem just nu men det finns en oro för framtiden.

– Vi ser ju att vi kommer behöva rekrytera mer och vi är oroliga för att vi inte klarar av den rekryteringen, säger Sara Engström Askelin.

Svårt att locka ungdomar

Men på andra håll är bristen tydlig och Tomas Vesterlin som har startat ett konsultföretag inom fastighetsrätt och värdering märker av ett stort behov på just lantmätare.

– Det kanske inte märks så mycket just i innerstaden men ute i kranskommunerna så är det generellt ganska svårt att få tag på lantmätare och ibland mycket svårt, säger Tomas Vesterlin, jurist och civilingenjör.

De är båda överens om att risken med detta är att byggprojeketen drar ut på tiden och att man i vissa fall kanske inte lyckas genomföra alla projekt som är planerade. Men det kan finnas olika förklaring på varför det har blivit så här. Tomas menar att det är för få som söker sig till lantmätar-yrket. 

– Vi är dåliga på att locka ungdomar till våra utbildningar och det har skett under en längre tid och nu har vi en stor mängd pensionsavgångar i samma takt som vi inte kan fylla på med yngre personer och det skapar problem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.