Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Brittiske prinsen på Stockholmsbesök

Publicerad

På tisdag får Sverige kungligt besök från Storbritannien när prins William och hans fru, hertiginnan Kate Middleton, gästar det svenska hovet och Gamla stan.

Vistelsen inleds formellt med att kungen och drottningen tar emot med lunch på slottet. Under två dagar kommer hertigparet av Cambridge – som är den formella benämningen på gästerna – sedan att åka runt till olika mål Stockholm. Bland annat ska Nobelmuseet besökas. Även om punkterna i programmet kan tyckas lätta är besöket som sådant tungt, menar Sten Hedman, som i olika sammanhang bevakat monarkin sedan början av 60-talet.

Sten Hedman poängterar att det är Storbritanniens blivande monark som kommer hit.

– Det här har hög prioritet, säger han och tillägger att det brittiska kungahuset sällan gästar det svenska.

Vill träffa människor i Gamla stan

Bortsett från de slutna tillställningarna kommer kungligheterna också göra folkliga framträdanden.

– De har bett att under besöket få träffa så mycket människor som möjligt när de är ute. Till exempel kommer de att promenera i Gamla stan, så att de får tillfälle att träffa svensk allmänhet, säger Jenny Lidström vid brittiska ambassadens pressenhet.

Foto: TT arkiv

Liten trafikpåverkan

En del minns kanske det rigorösa säkerhetspådraget med trafikstörningar som påföljd när USA:s förre president Barack Obama gästade Sverige 2013. I jämförelse blir det brittiska hertigbesöket mycket blygsamt och rent logistiskt gör polisen ingen jätteaffär av saken vad gäller avspärrningar eller störningar i trafiken.

– Vad vi ser i nuläget kommer det inte utgöra någon större påverkan. Det kan bli kortare stopp i samband med eskorter, säger Towe Hägg, vid Stockholmspolisens pressenhet.

Reser vidare till Norge

Efter besöket i Sverige reser de brittiska kungligheterna vidare till Norge. Turnén, som syftar till att fördjupa relationerna mellan länderna, har initierats av det brittiska utrikesdepartementet och äger rum i en tid då Storbritannien för sitt beslut om EU-utträde kritiseras för att söka distans från omvärlden. I den kontexten får prinsens besök extra symbolvärde.

Två dagar i Stockholm – så här ser programmet ut

Visa

Tisdagen den 30 januari

Kungaparet bjuder på lunch på slottet.

Kronprinsessparet och hertigparet promenerar från slottet till Stortorget.

Kronprinsessparet och hertigparet besöker Nobelmuseet.

Hertigparet besöker Nobelmuseet för att få information om Nobelpriset och dess historia samt möta tidigare Nobelpristagare.

Onsdagen den 31 januari

Kronprinsessparet och hertigparet besöker Karolinska institutet och Matteusskolan för att ta del av arbetet kring att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga.

Kronprinsessparet och hertigparet besöker Nordiska kompaniet (NK), för att ta del av en interaktiv utställning om brittisk design och lära sig mer om hållbarhetsfrågor.

Kronprinsessparet tar emot hertigparet på Haga slott.

Kronprinsessparet och hertigparet närvarar vid en mottagning på Fotografiska museet.

Middag på brittiska residenset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer