Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon ovan när oppositionen lämnar rummet. Foto: Tyresö kommun

Här bryter budgetförhandlingen i Tyresö samman – oppositionen lämnar rummet

Publicerad

Det var under fullmäktiges sista punkt innan budgeten skulle diskuteras som oppositionen med M, SD och delar av C plötsligt reste sig upp och lämnade rummet. Förklaringen bakom tilltaget är att partierna anser att majoriteten hållit kvar makten på ett ”odemokratiskt sätt”.

Länge såg det ut att bli maktskifte i Tyresö kommun. Men när delar av Centerpartiet bytte sida kunde Socialdemokraterna behålla makten tillsammans med sina forna bundsförvanter Miljöpartiet och Liberalerna.

Styret är fortfarande inte format definitivt. Men Vänsterpartiet var med tog fram den budget som blev kommunstyrelsens förslag, tillsammans med S, L, Mp och delar av C.

M: “Vi har rätt att inte delta”

Nu en månad senare kommer reaktionerna på det stoppade maktskiftet när M, SD, KD och delar av C plötsligt lämnade fullmäktige när kommunplanen för de kommande fyra åren samt budgeten för 2023 skulle diskuteras.

Enligt oppositionsrådet Anki Svensson (M) är budgetförslaget en omöjlig ekvation.

– Budgeten vilar på en odemokratisk grund där delar av centerpartiet svikit sina väljare, säger oppositionsråd Anki Svensson (M) och fortsätter:

– Vi har vår rätt att inte delta, varför ska vi sitta på mötet och ha debatt i flera timmar när allt redan är uppgjort?

S: “Dåligt för demokratin”

– Vi, och tyresöborna, hade sett fram emot att debattera och utbyta idéer om hur Tyresös verksamheter ska drivas och skattebetalarnas pengar ska användas under kommande år. När dessa partier valde att lämna fullmäktige tappade tyresöborna den uppgift oppositionen har. Att granska och ifrågasätta styret. Det är dåligt för demokratin, säger Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer