– Våra ljudsensorer visar att bullernivån vid Medborgarplatsen sänktes med tre decibel under helgerna i våras, säger Romain Rumpler som är ljud- och vibrationsforskare på KTH. Foto: Oskar Brusén

Bullret i Stockholm minskade under våren

Uppdaterad
Publicerad

Under perioden mars till juni var det ovanligt bullerfritt i Stockholms innerstad. Forskare på KTH har undersökt hur ljudnivån påverkades under coronapandemin – och märkte en rejäl minskning.

Bullermätningarna bygger på ljudupptagningar som gjorts vid Medborgarplatsen från sista mitten av mars till slutet av juni.

Forskarna upptäckte en minskning av bullernivån redan innan myndigheternas förbud mot offentliga sammankomster med fler än 500 personer.

Men den stora minskningen kom när stockholmarna började att jobba hemifrån i allt större utsträckning.

– Det visar att stockholmarna verkar ha följt myndigheternas rekommendationer, något som ibland ifrågasatts i media, säger Romain Rumpler som är forskare inom ljud och vibrationer på KTH.

Bullret minskade kraftigt

Under första perioden av mätningarna låg ljudnivån ofta på samma nivå som den, ett normalt år, gör under storhelger som jul och midsommar.

– Bullernivån vid Medborgarplatsen sänktes med tre decibel under helgerna i våras, säger Romain Rumpler.

Visar ändrat beteende

Från andra hälften av april började bullernivåerna långsamt öka igen, vilket tyder på att stockholmarna gradvis började återgå till sina tidigare aktiviteter.

– Vår studie visar att förhållandevis billig teknik, som till exempel ljudsensorer, kan användas för se hur människors beteenden i städerna förändras när nya samhällsregler införs.

Hela rapporten hitttar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.