Hör Anna Grönlunds kritik och följ med vår reporter på långpromenaden till bussen i klippet ovan. Hur lång tid tror du det tar? Foto: Lisa Liljefors

Busskritik mot Arlanda: ”Jättedåligt och krångligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under de kommande åren ska stora delar av Arlanda byggas ut. Det innebär en rad förändringar på flygplatsen, bland annat att busshållplatserna utanför terminal 5 flyttas till terminal 4, ett beslut som upprör.

– För alla som vill åka klimatsmart och kollektivt till flygplatsen så blir det mycket krångligare, säger Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag.

I mitten av december kommer all busstrafik som trafikerar terminal 5 på Arlanda flyttas. Som passagerare måste man från och med då gå till terminal 4 om man vill ta bussen från Arlanda. En lång promenad som vår reporter provgick och tog tid på idag. Hur lång tid det tog, det ser du i klippet ovan.

Enligt kritikerna kommer beslutet försvåra för resenärer som väljer bussen när de reser till och från Arlanda – och man är rädd för att antalet busspassagerare kommer minska.

– Det ligger ju i Swedavias uppdrag att värna klimatsmarta resor, därför förstår jag inte att man försvårar för den vanligaste kollektiva resandet, säger Anna Grönlund, branschchef på Sveriges Bussföretag.

”Prioriterar taxi”

Enligt beslutet ska taxiverksamheten ligga kvar vid terminal 5 som vanligt. Zakaria Abna-Aissa, affärsområdeschef på Flygbussarna, menar att lösningar där busstrafiken också kan stanna kvar vid terminal 5 är möjlig, och att det är förvånande att Swedavia prioriterar taxitrafiken före busstrafiken.

Zakaria Abna-Aissa, affärsområdeschef på Flygbussarna Foto: Lisa Liljefors

– Har man hittat en lösning åt taxibilarna, då kan man hitta en lösning åt kollektivtrafiken också, säger Zakaria Abna-Aissa.

Bästa alternativet

Swedavia skriver i ett mejl till SVT att flytten av säkerhetsskäl är nödvändig under perioden det byggs vid terminalen, och att det här alternativet är den bästa lösningen.

– Jämfört med de andra alternativen innebär lösningen vid terminal 4 flera fördelar, bland annat en gångväg inomhus till bussarna samt tillgång till servicefunktioner som väntyta inomhus och toaletter, skriver Ellen Laurin, presskommunikatör Swedavia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.