Chaimaa Hakam har haft det tufft sedan hon öppnade på Rinkebystråket i oktober. Foto: SVT

Butiker har ledsnat på utdraget bygge – hotar stänga i protest

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av Rinkebystråket drar ut allt längre på tiden, vilket slår mot butikernas affärer. Nu kräver sju hyresgäster fria, eller kraftigt sänkta hyror tills stråket står klart – annars kommer de att hålla stängt i protest.

Det skulle bli klart till årsskiftet, men fortfarande är Familjebostäders storsatsning Rinkebystråket till stor del en byggarbetsplats.

Bland hyresgästerna växer frustrationen över förseningarna, som drabbar deras affärer.

– Tänk dig om Kista galleria skulle ha hälften av butikerna öppna. Varför skulle man söka sig dit? säger Abbe Alasady, butiksansvarig på Rinkebystråket.

”Jag har tvingats ta extrajobb”

En bit bort driver Chaimaa Hakam en av sina två butiker. Hon har haft det tufft sedan hon öppnade på Rinkebystråket i oktober.

– Jag har tvingats ta extrajobb, jag har inte kunnat anlita anställda eller praktikanter eftersom jag inte haft råd med det. Nu riskerar jag att hamna i konkurs på grund av vad Familjebostäder har lovat men inte hållit.

Hittills har 17 av 27 verksamheter öppnat på stråket, bland annat SVT:s Rinkebyredaktion. Först i veckan kunde den första restaurangen öppna, och den stora invigningen av Rinkebystråket är framskjuten till september. Nu kräver sju av hyresgästerna fri, eller kraftigt sänkt hyra tills allt är klart – annars kommer de att hålla stängt.

Har fått hyresrabatt

Men Familjebostäder planerar inte att ge dem mer rabatt än vad de redan fått.

– Enligt vår bedömning har vi kompenserat hyresgästerna för de byggförseningar som uppstått. Den hyresrabatt som de har fått är baserad på den tidsplan som nu är fastlagd, säger Jenny Bicho, pressansvarig på Familjebostäder.

De hyresgäster vi pratat med har fått tillfällig hyresrabatt på upp till 50 procent, men det dåliga flödet av kunder kostar mer än så, enligt dem. Chaimaa Hakam säger att hon vill samarbeta med Familjebostäder, men att hon inte känt sig lyssnad på när hon berättat om sin situation. Nu ser hon ingen annan utväg än att ”strejka”.

– Vi vill att de kommer och hjälper oss och pratar med oss, och inte bara sätter sig bakom en skärm.

Utlovar folkfest i september

Enligt Familjebostäder beror förseningarna på att det är komplicerat att bygga i stadsmiljö och att samordningen mellan de två aktörerna på bygget har dragit ut på tiden.

– Sedan har lokalanpassningarna för vissa verksamheter dragit ut på tiden, säger Jenny Bicho.

Lovade ni för mycket till hyresgästerna?

– Det är komplicerat att bygga i stadsmiljö, och den tidsplan vi hade har tyvärr blivit förskjuten.

När kommer Rinkebystråket att stå klart?

I september planerar vi en invigning, en folkfest, som ska inviga Rinkebystråket. Minst 23 av 27 aktörer kommer att vara öppna på stråket då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.