Mia Rotberg tycker att polisen tog alltför lång tid på sig att få stopp på upploppen. Foto: Janne Åkesson/SWEPIX, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Invånare och arbetare i Rinkeby: ”Jättetråkigt, förjävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal personer attackerade polisen, förhindrade räddningsarbete, misshandlade personer och plundrade butiker i Rinkeby igår kväll. SVT har pratat med Alejandro som bor i stadsdelen och Mia Rotberg och Bengi som arbetar i Rinkeby.

Mia Rotberg är nedstämd när hon på väg till arbetet blickar ut över utbrända bilar.

– Det här liknar en krigszon, säger Mia Rotberg.

– Det känns jättetråkigt att komma hit på morgonen och känna den här brandlukten och se alla utbrända bilar. Sen tänker jag på alla mindre barn som växer upp här och som lever med den här rädslan att polisen, brandkåren, ambulanser inte kommer när det händer någonting. Eller att det tar för lång tid för att personer kastar sten på dom när dom kommer hit och försöker hjälpa till, säger Mia Rotberg.

– Jag är jätteledsen, tillägger hon.

”Man tappar suget att jobba”

Bengi var en av restaurangägarna som drabbades av nattens upplopp. Vid 23-tiden fick han samtal om att restaurangen var söndeslagen.

– De kom med stenar, när jag kom fram till platsen så var det glas överallt. Jag vet inte vad de ville ha från min pizzeria. Alla fönster var krossade och kassalådan var borta, den hittade vi på torget.

Hur känns det idag?

– Det är jobbigt, man tappar suget på att jobba, berättar Bengi.

Idag håller han restaurangen stängd. Nya fönsterrutor är beställda och förhoppningsvis kan han öppna som vanligt på onsdag.

Bengi fick sin restaurang förstörd Foto: SVT

”Ett jävla ghetto”

Alejandro har bott i Rinkeby sedan 1972. Han beskriver stadsdelen som ett ghetto som är utom kontroll.

– Det känns förjävligt här. Det känns som ett jävla ghetto man bor i. Det var inte som för 20 år sedan. Nu är det bara skit här i Rinkeby. Man skäms över vad som händer här. Politikerna borde stoppa och hämta in de som inte är välkomna hit, säger Alejandro.

– De kommer hit och gör såhär, säger Alejandro och pekar ut över de utbrända bilarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet