Regeringens utredare: Bygg fjärde bana på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Det är för mycket fokus på Bromma flygplats, anser regeringens samordnare Anders Sundström som anser att det viktigaste är istället att bygga ut Arlanda med en fjärde bana, skriver han idag på DN debatt.

Bromma flygplats vara eller inte vara har diskuterats i årtionden, den nuvarande majoriteten i Stadshuset att där istället byggs bostäder medan flera borgerliga partier vill ha kvar flygplatsen.

Allt fokus på Bromma flygplats är olyckligt, skriver nu Anders Sundström, som är regeringens samordnare för flygkapacitet och bostäder i Stockholmsregionen, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

”Att bara fokusera diskussionen på Bromma och kortsiktiga resonemang riskerar att omöjliggöra arbetet med att säkra flygkapaciteten i Stockholm för framtiden.” skriver Anders Sundström.

Läs även: Sundström ska utreda Bromma flygplats framtid

Arlanda viktigaste frågan

Enligt hans mening är den viktigaste frågan hur Arlanda ska kunna växa och bli ett viktigare internationellt nav, och han gör en preliminär bedömning att Arlanda behöver en fjärde bana för att klara kapaciteten i framtiden.

Läs mer: Igår slogs flygrekord i antal resenärer på både Arlanda och Bromma

Anders Sundström har nu tagit intitiativ till en idéstudie tillsammans med Swedavia, Luftfartsverket och Trafikverket om att bygga ut Arlanda och förslaget presenteras i början av nästa år.

Om och när en fjärde bana tas i drift kan all trafik som finns på Bromma flygplats rymmas på Arlanda, skriver Anders Sundström, men vad det betyder för Brommas framtid är oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bromma flygplats

Mer i ämnet