Husägare stämmer byggbolag på 19 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Sexton villaägare i Hässelby har gått samman och stämt byggbolaget Småa AB. De påstår att deras hus, fem år efter byggnation fortfarande har fukt i grunden, läcker värme och drar mer el än lovat.

På Glädjehöjden i Hässelby ligger ett av stadsdelens mer idylliska områden. Husen här var inflyttningsklara 2009 men två år senare började problemen.

Problemen har handlat om att energiförbrukningen varit högre än utlovat, fastigheterna har släppt ut värme, innerväggar har spruckit och framförallt har husägarna haft problem med fukt i källare. Sannolikt på grund av felaktig konstruktion och felaktig dränering.

– Det är ju tragiskt och man mår inte bra. Man blir fången i sitt eget hus och man kan inte sälja sina hus. Det här måste ju åtgärdas så att man kan gå vidare med sitt liv. Det är skandal, säger fastighetsägaren Lars Wenngren.

Nu har Lars Wenngren tröttnat på alla turer kring sina huset och tillsammans med sina grannar stämt byggbolaget Småa på drygt en miljon per hus. Totalt vill husägarna ha 18,7 miljoner kronor för att gräva runt sina hus och anlägga ny dränering.

Småa vill åtgärda felen

Småa har försökt åtgärda problemen under åren men fastighetsägarna är inte nöjda. Bolagets vd vill inte prata med ABC, utan hänvisar till företagets projektansvariga Tommy Karlsson.

– Vi är ju inte stolta över att det tagit så lång tid innan åtgärderna genomfördes. Nu finns det risk att det tar ännu längre tid eftersom vi inte verkar kunna prata med varandra utan att det ska gå till tingsrätt, säger han.

Trots åtgärderna menar husägarna att det fortfarande tränger in fukt under husen, och hänvisar till en utredningsrapport som de själva beställt. I den står följande:

”De felaktigheter av grundläggningens fuktskydd som förekommer, kan inte accepteras. De felaktigheter som förekommer måste åtgärdas för att klara byggnadernas fuktskydd och energiprestanda.”

Tingsrätten nästa

Byggbolaget Småa vill göra en ny rapport tillsammans med de boende för att undersöka fuktproblemen närmare. Fastighetsägarna verkar mindre nöjda med det och saken ser ut att avgöras i Solna tingsrätt.

– Småa måste förstå att det här skapar oerhörda ansträngningar för de boende i området. Det här måste få ett slut, säger Lars Wenngren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer