Foto: Jonas Ekströmer/TT

Byggbranschen het i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomin i Stockholms län var fortsatt stark under första kvartalet. Samtidigt hålls tillväxten tillbaka genom bristen på arbetskraft, inte minst inom byggindustrin och databranschen.

Byggindustrin i länet går på högvarv och visar de högsta siffrorna på sex år, det visar Stockholms handelskammares rapport Stockholmsbarometern som tar tempen på konjunkturen i länet.

– Det är positivt eftersom den är sysselsättningsintensiv och en viktig motor för hela ekonomin, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare.

Svårt hitta arbetskraft

Konjunkturindikatorn för Stockholms län är på en fortsatt hög nivå men minskade marginellt från 103,9 under sista kvartalet 2016 till 103,3 för första kvartalet i år. En av utmaningarna för företagen i länet är att de har svårt att hitta arbetskraft.

– Kompetensförsörjningen måste förbättras genom bättre möjligheter att locka talanger till regionen, säger Andreas Hatzigeorgiou, som menar att ett sätt att uppnå det är att förenkla för arbetskraftsinvandring.

”Framtiden är ljus”

På Stockholms Handelskammare är man optimistisk.

– Vi måste lösa dom här utmaningarna som vi ser, det gäller bostäder och det gäller arbetskraft och kompetensbrist. Det tror jag att vi gör och därför tror jag att framtiden är ljus, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.