Jättebygget på Södermalm stoppat – byggentreprenören i ekonomisk kris

Publicerad

De två nya stora bostadshusen vid Roselundsparken på Södermalm skulle stått färdigbyggda senare i år, men på grund av att entreprenören BTH Bygg tvingas dra sig ur riskerar projektet att bli kraftigt försenat. Byggföretagets ekonomi gör det omöjligt för dem att bygga klart bostadshusen.

Företaget BTH Bygg AB som skulle byggt klart de två bostadshusen med totalt 129 lägenheter har nu inlett en företagsrekonstruktion, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om. Företaget kommer i fortsättningen inte att ta sig an den typen av nyproduktioner.

– Det är tråkigt när man hamnar i ett sådant läge, men vi ser inget annat val än att avsluta denna pågående entreprenad. Vi har gått in i något som kallas rekonstruktion, vilket inte ska förväxlas med konkurs utan företaget får en andra chans. Vi kommer inte att fortsätta ta oss an nyproduktion, utan jobba med korta och mindre projekt, säger Claes Holmberg VD på BTH Bygg.

Ingvar Andreasson kontrollansvarig för projektet säger att detta inte gick att förutse. 

– Man tar kreditupplysningar på alla företag vid upphandlingar och det var länge sedan man gjorde den här upphandlingen. Det var i början på 2018 och då såg bostadsmarknaden i Stockholm helt annorlunda ut, säger Ingvar Andreasson vid Kreativ Byggkonsult i Huvudstaden AB.

Husen ska färdigställas

Stockholmshem bekräftar för SVT att de avslutat avtalet med BTH Bygg. När upphandlingen gjordes och BTH Bygg tilldelades uppdraget så uppfyllde de samtliga ställda krav berättar Stockholmshem. Nu för Stockholmshem en dialog med BTH Bygg kring hur de ska avetablera företagets verksamhet på plats, för att kunna gå vidare med byggandet.

– Vi måste ta en sak i taget och bli klara med BTH Bygg innan vi går vidare. När det är klart ska vi upphandla nya entreprenörer och det är något vi nu planerar och funderar över hur vi ska göra för att färdigställa bostadshusen, säger Åsa Stenmark.

Stort intresse runt bostäderna

Stockholmshem planerar att vara klara med upphandlingarna i sommar för att så snart som möjligt komma igång med byggandet igen.   

– Vi ska absolut bygga klart så fort vi bara kan, det känns tråkigt med ett byggstopp. Vi har många människor som är intresserade av att bo här som lämnat intresse och erbjudande på våra lägenheter. Vi har en dialog med dem om de fortfarande vill stå kvar eller om de vill dra sig ur, säger Åsa Stenmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer