Foto: TT/ Anne-Li Hilbert

Centerpartiet kräver att landshövdingen agerar mot torkan

Publicerad

Centerpartiet i Stockholms stad har skickat en uppmaning till landshövdingen där de efterfrågar åtgärder för bättre hantering av foderbristen i länet.
– Vi har inte sett några insatser från Länsstyrelsens håll, ingenting som de informerar om på sin hemsida och det tycker vi är allvarligt, säger Ann-Christine L. Frickner (C), gruppledare Centerpartiet Upplands Väsby.

I en skrivelse, en så kallad appell, som Centerpartiet skickat till landshövdingen skriver de bland annat om skördar som uteblir till följd av torkan och vilka konsekvenser det får för länets bönder och djurägare.

För att begränsa ekonomiska förluster och djurens lidande kräver Centern nu att landshövdingen agerar.

– Vi har inte sett några insatser från Länsstyrelsens håll, ingenting som de informerar om på sin hemsida och det tycker vi är allvarligt, säger Ann-Christine L. Frickner (C), gruppledare Centerpartiet Upplands Väsby.

Bättre samordning och krisplan

Nu uppmanar Centerpartiet landshövdingen att arbeta för samordning av länets olika aktörer. Till exempel att se över vilka betesmarker som finns som inte redan används och erbjuda dem till bönder vars djur riskerar att svälta. De efterfrågar även en regional krisplan och översikt av läget som det är nu och vilka konsekvenser det kan få på sikt.

– Om fodret till djuren inte räcker så tvingas djurägarna nödslakta, så att djuren inte ska svälta ihjäl, säger Ann-Christine L. Frickner (C), gruppledare Centerpartiet Upplans Väsby.

Stora ekonomiska förluster

De uteblivna skördarna kan även leda till att svenska bönder tvingas importera foder vilket är dyrt. De ekonomiska förlusterna slår mot både företag och privatpersoner.

– Det kan innebära en tragedi för den som blir av med alla sina djur för att man tvingas nödslakta, säger, Ann-Christine L. Frickner (C).

Men hon hoppas nu på att uppmaningen till landshövdingen ska leda till direkta insatser för att försörja länets djurhållare med foder. Samt en översyn av situationen som kan bidra till bättre och snabbare hantering av liknande situationer i framtiden.

Även ett problem för städer

– Det svenska jordbruket är nyckeln till bra mat på våra köksbord och för att förhindra antibiotikaresistens. Om bönder tvingas nödslakta sina djur för att undvika svält och när odlingar torkar bort är det lika mycket en kris för oss som bor i staden som för landsbygden, säger Karin Ernlund (C) i ett pressmeddelande.

Karin Ernlund (C) har under tisdagen kontaktat stadsdirektören i Stockholms stad, med uppmaningen att hjälpa till att få fram mark. Centern kräver även att den rödgrönrosa majoriteten ska agera så att lantbrukare kan slå gräs åt sina djur på stadens mark, då Stockholms stad är en av länets största markägare. De hänvisar till att bland annat Laholms kommun i Halland har lagt upp kartor över lämplig mark som bönderna kan använda sig av.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer