C vill ha billigare biljett i icke-rusning

Publicerad

Centerpartiet i Stockholm vill motverka trängseln i tunnebanan genom att halvera biljettpriset före och efter rusningstid. Men Socialdemokraterna är oroliga att resenärer som åker i rusningstrafik ska få dyrare biljetter.

Det är före morgonrusningen, halv sex och sju,  och efter kvällsrusningen 18.00-19.30 som Centerpartiet vill att priset halveras för att slippa trängsel i tunnelbanan.

– Det här blir en win-win-situation, de som reser i rusning får mer plats och de andra får billigare biljetter, säger Gustav Hemming (C) miljö- och skärgårdslandstingsråd.

Melbourne och Singapore har ett liknande system och det är därifrån Centern har fått inspiration. Partiet har inte tagit fram vad det hela skulle kosta i förlorade intäkter för SL, och Socialdemokraterna är rädda för att övriga resenärer ska behöva bekosta förslaget.

– Jag är rädd att det här skulle leda till att man höjer taxan i rusningstid, så att de som inte har flexibel arbetstid både får det trångt och högre taxor, och det vill inte jag se, säger Nanna Wikholm (S), ledamot i trafiknämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Efter valet

Mer i ämnet