Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elda Sparrlid, chefsläkare vid Region Stockholm, svarar på om det finns några medicinska risker med att skicka patienter till grannlandet. Foto: Andreas Hult/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Cancerpatienter skickas till Finland för strålbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm klarar inte av att strålbehandla cancerdrabbade i tid och därför erbjuds nu patienter att i stället få vård i Finland, rapporterar tidningen Mitt i.

Det är framför allt patienter med bröstcancer som kommer att få erbjudande om vård i Finland. Bedömningen görs i samråd mellan behandlande läkare och patient och det är frivilligt att få vården i Finland.

– Vi har valt Finland för att de har en likvärdig strålverksamhet och det är nära. De har också möjlighet att ta emot, säger Elda Sparrelid, chefläkare vid Region Stockholm till SVT Nyheter.

Det kan bli ett par patienter i veckan de närmaste månaderna, uppskattar Elda Sparrelid, som kan få åka till en klinik i Helsingfors.

Skickar patienter till andra län

Region Stockholm har också under en tid skickat patienter till andra län i Sverige. Det rör sig om cirka fyra patienter i veckan.

– Det räcker inte riktigt som vi ser det nu, så därför lägger vi till Finland som ytterligare en möjlighet att behandla patienterna, berättar Elda Sparrlid.

Det är ovanligt många patienter som behöver strålbehandling i Stockholm men vad det beror på har Region Stockholm ännu inte analyserat.

– Det har varit ett större behov än vi har haft under förra året och vi har haft en del kapacitetsneddragningar i samband med att man har fasat in nya strålmaskiner i länet, som behöver bemannas upp ytterligare innan vi är uppe i full kapacitet, säger Elda Sparrelid.

Kan fortsätta i månader

Vårdgivarna räknar med att behöva skicka patienter till Finland i ett par månader. Därefter ska strålbehandlingen vara bemannad så att man får full kapacitet på mottagningarna i Stockholm.

Erbjuds hemresa över helgerna

Region Stockholm betalar resa och boende för berörda patienter, som kommer att kontaktas av sin vårdgivare. Patienterna får då erbjudande om strålbehandling under tre veckors tid, boende med helpension, resa och hemresa över helgerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer