På tolfte våningen i den nya byggnaden finns barncanceravdelningen. Där finns en terass, men för att komma dit måste patienterna passera personalutrymmet, vilket är förbjudet. Foto: SVT

Cancersjuke Oskar längtar efter frisk luft – balkonger och fönster stängda för patienter på Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Svårt sjuka barn som vårdas på Nya Karolinska har inte tillgång till frisk luft från fönster och balkonger. Och inomhusluften går inte att reglera efter barnens behov.

– Man kan inte komma ut någonstans, säger 12-årige Oskar, som vårdas på barncanceravdelningen.

Anna Eklund Tarantino har en svårt sjuk son, Oskar, 12, som vårdas på barncanceravdelningen på Nya Karolinska i Solna. Byggnaden kallar hon med svart humor för ”Månbas Alpha” eftersom det är stort och tekniskt högkvalificerat, men på insidan längtar man efter frisk luft och solljus.

– Man kan inte öppna fönstren. När man är sjuk och kräks då luktar det äckligt i ett rum och då vill man gärna öppna ett fönster. Men det finns en central luftkonditionering som går, och nackdelen med sådan luftkonditionering är att luften blir extremt torr. Barnen här uppe har jättekänsliga slemhinnor och de brister. Det börjar blöda ur näsa och i mun. Jag känner också själv hur man blir torr i halsen. Tänkt när det regnar och man kunde få in fuktig luft rummet, det vore fantastiskt, säger Anna Eklund Tarantino.

Nya Karolinska sjukhuset

Du ville att din son skulle få komma ut på balkongen också?

– Ja. Men det går inte. För det är inte byggt för patienterna.

Barncanceravdelningen som ligger på tolfte våningen i den nya byggnaden har en stor terass. Men för att komma ut på den måste man gå igenom ett personalutrymme. Och det är förbjudet för patienter. Såhär säger Annas son Oskar själv till oss, via Annas mobilinspelning:

– Man kan inte komma ut någonstans.

Vad skulle göra det bättre för dig på sjukhuset?

– Att man hade någon slags balkong eller något så att man kunde komma ut och andas lite.

Men vid ett tillfälle gjorde en ur personalen ett undantag och lät Oskar få komma ut och känna solen i ansiktet en liten stund. Då tog hans mamma de här bilderna.

Det här var den enda gången som cancersjuke Oskar Tarantino, 12 år, var ute på sjukhusets balkong. Foto: Privat
Det här var den enda gången som cancersjuke Oskar Tarantino, 12 år, var ute på sjukhusets balkong. Foto: Privat

Inga balkonger på sjukhuset avsedda för patienter

När vi besöker avdelningen är Svante Norgren, temachef för barn- och kvinnosjukvården på plats.

– Jag håller med om att det skulle vara värdefullt om vi kunde använda balkonger för barn. Men jag tror att man skulle behöva bygga om balkongerna då. Jag tror inte att det finns några balkonger på sjukhuset som är avsedda för patienter, säger Svante Norgren.

– Men barnen behöver dem, menar Anna Eklund Tarantino.

– Så som lokalerna ser ut just nu så är balkongerna inte anpassade för det syftet. Vi har en del frågor kvar att jobba med. Det gäller bland annat luftkvaliteten och möjligheter att ventilera till exempel, säger Svante Norgren.

Att inomhusluften är för torr och temperaturen i det splitternya, rekorddyra sjukhuset Nya Karolinska, inte går att reglera ordentligt, är problem som Svante Norgren säger att man ställt krav på hos driftsbolaget. Så också problemet med fönster som inte går att öppna.

På en balkong kan man drömma lite

Anna Eklund Tarantino vill berätta om hur fantastisk hon tycker att personalen på Nya Karolinska är, och hur mycket de engagerar sig i vården av barnen. Men att lokalerna är byggda som de är, och inte tillåter sjuka och anhöriga att exempelvis kunna hämta frisk luft känns för henne obegripligt.

– Man går där inne, runt, runt, runt. Men att bara kunna få andas... när vårvärmen kommer.. och solen.. Där på balkongen kunde man ju få stå och drömma lite också. Om att flyga iväg ute i världen och så. Det gör man inte inne på avdelningen, för tankarna blir fyrkantiga i ett fyrkantigt rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet