Capio på väg bli franskt. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Capio på väg att bli franskt

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdsföretaget Capio, som bland annat driver S:t Görans akutsjukhus i Stockholm, är på väg att hamna i utländska händer. Capios styrelse stödjer ett mångmiljardbud från franska Ramsay Générale.

Ett första bud från Ramsay dök upp i juli, sedan Capio börjat analysera förutsättningar för att sälja bolagets verksamhet i Frankrike och Tyskland. Men det var för lågt, enligt styrelseordförande Michael Wolf.

– Vi ansåg då att vi skapade bättre aktievärde genom att sälja Frankrike och behålla Norden, säger Wolf till TT.

Lägre risk

I augusti presenterade därefter Capio ett förslag om att sälja Capio Frankrike till franska Vivalto Santé. Det har nu i veckan följts upp med ett höjt bud från Ramsay Générale, till 58 kronor per aktie eller totalt 8,2 miljarder kronor.

– Det är en prisnivå som vi tycker tar höjd för den nordiska verksamhetens potential, säger Wolf.

Styrelsen var däremot tveksam till att ta risken med den acceptansgrad på 90 procent av ägarna som Ramsay först ställde upp och vidhöll att det för aktieägarna var ett bättre att sälja den franska verksamheten och satsa på Norden.

– Sedan sänkte nu Ramsay kravet på 90 procent ner till 75 procent. Och då anser vi att vi får en transaktionsrisk som är signifikant lägre. Därför blir det här alternativet bättre för Capios aktieägare, säger Wolf.

Vinster i välfärden

Acceptansnivån som budgivaren satt avgör hur stort ägande de måste upp till för att ta över bolaget. För att följa upp med eventuella tvångsinlösen av motsträviga ägare krävs att ägandet överstiger 90 procent.

I Frankrike driver Capio flera stora sjukhus, medan koncernen i Sverige driver St Görans sjukhus i centrala Stockholm samt ett hundratal vårdcentraler och ett antal specialistmottagningar.

Riskerna som följer på den svenska politiska debatten om vinster i välfärden är inräknat i priset, enligt Michael Wolf.

– Ramsay är ju medvetna om den diskussionen, säger han.

– Sedan kan man konstatera, när vi tittar på utfallet i landstingsvalet, så har högersidan gått fram och vänstersidan backat. Så om man tittar på hur folk har röstat så har de ju röstat mindre på den sida som driver de frågorna.

TT: Så risken för att det blir begränsningar för vinstuttag i Sverige har minskat?

– Ja. Och man får väl utgå från att Ramsay har bedömt den risken när de har gjort sin analys. Men vi på Capio känner oss komfortabla med den risken. Vi tror att kvalitativ vård, prisvärd vård, kommer att vara efterfrågad.

Flera storägare positiva

I Capios styrelse, som enhälligt beslutat att rekommendera budet, finns bland annat ägarna R12 och EQT, med sammanlagt drygt 10 procent av aktierna representerade.

Fjärde AP-fonden, med närmare 8 procent av aktierna, kommer också högst troligen säga ja till det höjda budet, rapporterar Reuters. Även Robur med 9 procent uttrycker sig positivt om budet, enligt nyhetsbyrån.

Ramsay Générale, vars huvudägare är australiska Ramsay Health Care, siktar med affären på att bli en ledande sjukvårdsaktör i Europa. Ramsay Générales andra storägare är den franska bankkoncernen Crédit Agricole.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.