Foto: SVT

Centerpartiet fram mest i Stockholms stift

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna – det är vinnarna i kyrkovalet i Stockholms stift. Socialdemokraterna är fortfarande störst. De som backade mest var Borgerligt alternativ och Miljöpartister i Svenska kyrkan.

Samtidigt var valdeltagandet högt.

Det var kö till röstlokalerna på många håll, och valdeltagandet i röstningen till Stockholms stift landade på 21,3 procent i år. I hela landet röstade 18,2 procent i valet till kyrkomötet. Man får gå tillbaka 67 år, till 1950, för att hitta ett valdeltagande på över 18 procent i kyrkovalet.

– Jag tror i grunden att det blivit en tydlig konflikt, att valet uppfattas som relevant, säger Jesper Eneroth, kyrkopolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

– Det blev ett tydligt val mellan oss som står för tro och tradition, som vi ser det, och Socialdemokraterna som har utvecklats till mer av vänsterliberala opinionsbildare, säger Aron Emilsson, kyrkopolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

I valet till Stockholms stift fick Socialdemokraterna flest röster, 29,2 procent, enligt det prelimnära resultatet när nästan samtliga valkretsar räknats. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan fick 16,6 procent, medan Borgerligt alternativ fick 13,9, Centerpartiet 9,1 och Sverigedemokraterna 8,2.

– Det är en lättnadens suck för många medlemmar. Vi har en betryggande majoritet för en öppen kyrka och måste arbeta för att ta tillvara på engagemanget för socialt arbete, bistånd och diakonin, säger Jesper Eneroth.

Framåt för Centerpartiet

Mest framåt i Stockholms stift gick Centerpartiet, som ökade med 5,3 procentenheter, följt av Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (+4,2), Sverigedemokraterna (+3,0) och Socialdemokraterna (+2,7).

Backade mest i valet till Stockholms stift gjorde Borgerligt alternativ, från 22,0 till 13,9 procent och Miljöpartister i Svenska kyrkan, från 7,8 till 2,9 procent.

I Uppsala stift, dit bland annat Sigtuna, Bro och Kungsängen räknas, fick Socialdemokraterna flest röster, 30,9 procent, följt av Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, 17,5 procent och Centerpartiet med 15,4 procent av rösterna, enligt det preliminära resultatet.

Mest framåt, i procentenheter räknat, gick Sverigedemokraterna, som fick 8,5 procent av rösterna. Det är 2,5 procentenheter mer än i kyrkovalet 2013. Backade mest gjorde Borgerligt alternativ, från 10,7 till 7,4 procent.

Ändrade förutsättningar

Sannolikheten för att årets valdeltagande stiger ytterligare är också stor. Kyrkovalsledare Anki Bondesson påpekar att förtidsröstandet ökat och de rösterna inte är inräknade än.

– Extra roligt är att väldigt många unga har röstat. Det vittnar också valnämnderna ute i landet om, säger hon.

Få brukar rösta i kyrkovalet, men de som gör det avgör vilka som styr över landets församlingar, stift och kyrkomötet de kommande fyra åren. Förutsättningarna inför årets val ändrades när SD tiofaldigade sin budget jämfört med 2013 i förhoppning om att fördubbla sitt resultat.

– Jo, det var många som hade hoppats en rejäl framryckning, och att vi skulle kunna utmana Socialdemokraterna om att vara den dominerande kraften inom kyrkan, men jag ser det som väldigt glädjande att vi gått fram till ungefär tio procent, säger Emilsson.

Maria Reihs, som röstade i Maria Magdalena församling i Stockholm, tror att SD:s satsning på att få större makt i kyrkan fick fler än vanligt att gå och rösta.

– Både de som röstar på Sverigedemokraterna och de som röstar för att SD inte ska få så mycket makt.

Här hittar du valresultatet i kyrkovalet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.