På de här platserna förväntas rekord i antal soltimmar i maj. 100 procent är normalt antal soltimmar. Foto: SVT Väder

Chans till nytt solskensrekord i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmare har kunnat njuta av exceptionellt majväder och det kan bli den varmaste majmånaden någonsin. Potential finns att det slås rekord på måndag eller tisdag, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Efter flera veckor av högtryck som avlöst varandra hade Stockholm redan den 16 maj rekordet på den högsta temperaturen så tidigt på säsongen.

– Det här är väldigt ovanligt, vi har egentligen inte haft något lågtryck alls i maj. På måndag och tisdag nästa vecka har vi rekordläge i Stockholm, då börjar vi få ännu högre temperaturer. Det kommer att inte bli varmaste i landet men varmt ändå.

Ett annat rekord som håller på att slås är antalet soltimmar. Det är beräknad att bli mer än 140 procent av det normala antalet soltimmar i maj. Det kan se ut att vi kommer att få den soligaste maj i Stockholm sedan mätningarna startades.

– Det gamla solskensrekordet är från 1941 men nu ser det ut att vi har en god chans att slå det, säger Tora Tomasdottir.

På de här platserna förväntas rekord i antal soltimmar i maj. 100 procent är normalt antal soltimmar. Foto: SVT Väder

Det har varit ungefär fem grader varmare än normalt i princip i hela landet. Samtidigt har vi fått mindre än hälften av det regnet som brukar komma i maj. I och med torkan växer brandrisken och det är eldningsförbud i Stockholms län.

Enligt meteorologen fortsätter sommarvärmen i alla fall de närmaste tio dagarna. Och mer sommarvärme kommer det att bli enligt säsongsresonemanget i vilket meteorologerna tittar på vädret i ett längre perspektiv.

– Att vi haft en varm maj säger inte att vi får en dålig sommar men någon gång måste det komma regn. Man ska passa på att njuta för man vet aldrig hur det blir.

Även i Södertälje blir det riktigt varmt och i mitten på nästa vecka väntas upp emot 30 grader.

– Det kommer vara extremt torrt i hela området och stor risk för både skogsbrand och hög UV-strålning, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Rekord

– Högsta Stockholmsvärmen så tidigt på säsongen: 28,5 grader, den 16 maj 2018

– Majrekord i Stockholm: 29,0 grader, den 31 maj 1992

– Sverigerekord i maj: 32,5 grader

– Svealandsrekord i maj: 31,3 grader

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.