Söder är en av platserna där många boende störs av högt ljud på kvällarna. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Läs chatten: Hur mycket ljud ska man tåla som storstadsbo?

Uppdaterad
Publicerad

Bor man i en storstad får man stå ut med lite ljud, anser många. Men klagomål från grannar som störs av hög musik och buller har hotat att stänga flera klubbar, krogar och restauranger. Hur mycket ljud ska man stå ut med och har man rätt att klaga om man bosätter sig mitt i landets huvudstad?

Hur mycket ljud ska man tåla som storstadsbo?

Då tackar vi för alla åsikter, funderingar och ställningstaganden den här gången. Chatten avslutas- trevlig helg!

John • Bor man i en storstad med mycket folk runt om. Får man räkna med liv i rörelse där det finns uteserveringar som spelar musik och folkfest. Annars får man flytta ut på landet där det är lugnt och tyst.

Ami • Man ska kunna bo i innerstan utan att bli störd av hög musik, bas dom dunkar, fulla människor som pissar i ens port och far fram som idioter fulla på Elsparkcyklar...

Olle Linton • Vi bor i en stad, och där låter det. Klarar man inte det finns det många som gärna tar över kolonilotterna och som inte stör sig på musiken. Att likna musiken med tortyr är bara osmakligt och inskränkt. Proportioner, tack.

Egil? • När ska man sova? När ska man kunna ta en kvällspromenad? I lugn och ro?

Erik • Har du inte en lekpark utanför lägenheten ska du vara glad. Basmusik är ingenting i jämförelse.

Anna • Själens boning. Var finns det plats för den? Vi behöver en lugn och rogivande återhämtning i dag.

Danne Bergström • Har ni inte valt att bo där ni bor då får ni väl stå ut ingen ide att vi klagar på vargen våra barn vågar inte gå ut då exploderar alla som värnar dom låt oss släppa varg i stockholm 200 st så har ni å klaga på lite basljud en struntsak

Ledsamt! • Sorgligt att lyssna till festarrangören som inte vill göra sitt yttersta för att låta trädgårdsodlarna kunna vara i sina trädgårdar.

Agneta • Kristian har inget problem med liv och rörelse, det som stör är det monotona basljudet. Jag har bott på Södermalm sedan 1986 och har aldrig haft problem eller blivit störd av ljud förrän för några veckor sedan då det var en konsert på Fåfängan i Sthlm. Befinner man sig inomhus hörs bara basljudet och det blir som tortyr. En dag kan man stå ut, men kan förstå att det blir
outhärdligt om det pågår dag ut och dag in.
OBS! Det är det entoniga basljudet som ställer till det, måste ha hänt Ngt på senare tid med anläggningarna då jag efter 35 år på Södermalm aldrig tidigare noterat detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.