• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

”Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum” lyder ett av råden från Region Stockholm. Hur väl uppfyller stockholmarna detta? Foto: Fredrik Sandberg / TT

Chatt om hur väl stockholmarna följer rekommendationerna

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten skärpte på fredagen tonen inför jul- och nyårsledigheterna. Det personliga ansvaret lyfts fram extra. Sedan tidigare står det klart att allt för många bryter mot de allmänna råd som finns i Stockholm. Vi frågade er hur ni själva efterlever råden. Så här svarade ni.

SVT rapporterade · Hur följer stockholmarna de allmänna råden?

Tack för era tankar och resonemang, nu avslutar vi chatten!

SVT · Michelle Derblom Jobe

Varför bryter du mot rekommendationerna eller följer du de slaviskt? Enligt råden bör man undvika butiker, gym, köpcentrum och att umgås med människor du inte bor med. Berätta gärna i chatten hur du resonerar dessa råd.

SVT · Hampus Rundberg

Vi umgås med bara ” en hand full” vänner som också är pensionärer, nästan inte alls med våra barn, telefonkontakt. Vi saknar dom men har respekt för smittorisken eftersom dom jobbar och träffar många andra . Tråkigt men absolut nödvändigt!!!!

Britt Granström

Jag är över 70 och går till mataffären när det är lite folk/ ingen kund. Tidigare beställde jag och hämtade på lastkajen. När jag gått till annan butik bär jag munskydd och vantar. När jag inte kan gå eller ta bilen till läkare använder jag färdtjänst. Tvättar alltid händerna med sprit när jag kommer hem.
Jag tror att främst yngre tror inte risken är så stor eller annan skall drabbas/smittas pågrund av deras beteende. Det sociala prioriteras därför i denna grupp. Det är först när man "bränt sina fingrar" som man ofta blir riktigt varse risker och prioriterar " nöjen" annorlund mot detta tror jag. Men även en minskad syn på att behöva ta hänsyn till andra ligger i detta tror jag - vi skall odla vårt ego är lite av denna utveckling.
Gunnar

Gunnar Rosengren

Jobbar så mycket det gor hemifrån men då jag har ett jobb som kräver mänskliga möten är det svårt. Cyklar alltid til jobbet. Handlar endast mat i butiker allt annat köoa på nätet. Försöker handla när andra inte handlar men är svårt då jag arbetar de rider som det är minst folk i butiken. Har inte varit ute och ätit/bio/teater/gym/fik eller annat sen mars. Träning sker alltid utomhus eller i vardagsrummet. Har inte träffat min familj sen förra julen. Vänner träffade jag i somras senast. Kan inte alla bara dra in på sina sociala kontakter så vi kan börja umgås med våra nära och kära igen snart!

Fia

Arbetstränar på second hand och nu i julhandeln verkar många kunder anse att det är viktigare att få tag i den önskade varan i nedsatt pris än risken för smitta. Det är väldigt frustrerande och sorgligt att se människor aktivt bryta mot restriktionerna samtidigt som en själv går sönder av oro och ensamhet. Vill ge en stjärna till er som också kämpar mot sin psykiska ohälsa i den här stormen. Kom ihåg att dricka vatten och ge dig själv något gott!

Idun

Jag träffar barn och barnbarn som jag vet är friska. Handlar sent på kvällen, då det är lite folk. Håller avstånd, men kan bli riktigt irriterad på folk som inte håller avstånd trots att man är få i butiken.

Carro

Jag har brutit mot rekommendationerna genom att inte lämna mitt barn till skolan när halva personalstyrkan var borta och hälften av alla barn. Det här året har jag mist en nära och fått en orosanmälan på mig.

Mik

Jag åker dagligen tunnelbana och spårvagn, men jag undviker om jag kan, bussar då folk utan biljett gratisåker mest där.
Jag arbetar i skolan. Där kan vi varken kan hålla avstånd eller hålla oss friska. Barn i åldrar från förskola till högstadiet är sjuka i Covid och allt är ändå som vanligt. Skolbyggnader är inte gjorda för avstånd och elever vet inte vad det är. Vi får vara glada om de möjligen tvättar händerna innan lunchen. Kollegor har insjuknat.
Ser smitta som störst i arbetet och större än i butiker eller på restauranger. Där håller vuxna oftast avstånd. Något som sannerligen inte existerar på skolor. Jag inväntar bara på omgång två i Covid-19. Ni som påstår att barn inte smittar kan gå in som vikarier på skolor.

Lärare

Arbetar i mataffär som både ökat i försäljning och kundtryck under Corona. Är gravid men har ingen möjlighet att jobba hemifrån. Träffar inga vänner eller mina föräldrar men möter varje dag hundratals människor varav extremt många struntar i att hålla avstånd till varandra eller vår personal. Jag blir inträngd vid hyllor och diskar av främlingar utan möjlighet att flytta på mig samtidigt som mina föräldrar inte har kunnat krama sina barnbarn sen i mars. Frustrerande och sorgligt men ingen anledning för mig att strunta i råden.

Frida

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Black Friday-kunder: Därför shoppar vi i Kungens kurva trots varningarna. Foto: Malva Engstedt/SVT

TIPSA OSS: Har du påverkats av corona på ett oväntat sätt eller har du en historia du tycker vi borde berätta? Mejla oss på SVT Stockholm.

För den som vistas i Stockholm län finns beslut om lokala allmänna råd:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – och arbetsplatser i länet:

  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Beslutet gäller till och med den 13 december 2020, men kan förlängas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet