Cathrine Lind berättar varför det behövs fler kvinnor i branschen och hur de nya taxitjänsterna kan underlätta för fler att våga köra. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Hon slutade köra traditionell taxi: ”Visste aldrig vem som skulle dundra in i bilen”

Uppdaterad
Publicerad

Cathrine Lind har jobbat som taxichaufför i tre år. Hon har kört taxi både för de mer traditionella bolagen och för de nyare transportapparna. Enligt henne är skillnaden enorm.

– Jag kan förstå varför det inte är så många kvinnor som vågar sig på yrket efter att ha kört traditionell taxi.

Statistiska centralbyråns senaste statistik, från 2018, visar att det bara är 3,8 procent av alla taxichaufförer i Stockholms län som är kvinnor. Motsvarande siffra i landet är också relativt låg men betydligt högre: 9,7 procent.

Det var inte förrän 2014 som SCB började separera taxiförare från andra sorts bilförare i statistiken. Längre bak än så är därför inte helt rättvisande att jämföra med. Men det som går att se är att antalet kvinnliga taxiförare minskat mellan 2014 och 2018.

Cathrine Lind tog sin taxilegitimation för att hon tyckte att branschen behövde fler kvinnor. Hör henne berätta om fördelarna med att vara en så kallad ”app driver” i videon.

Om statistiken

Då statistiken är registerbaserad finns eftersläp i tiden och siffrorna från 2018 är de senaste hos SCB. Statistik för 2019 kommer senare i vår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.