Filmskaparna Sebastian Martinez 19 år och Leo Silkeberg 20 år, vill få fler unga att tänka på innebörden av samtycke Foto: svt

Filmen City Boys skildrar sexuella övergrep bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Två unga killar, Sebastian Martinez och Leo Silkeberg inspirerades av sina feministiska klasskamrater och bestämde sig för att göra en film om sexuella övergrep. Resultatet blev City Boys – en 40 lång novellfilm som skildrar ungdomsvärlden bland gymnasieelever i centrala Stockholm.

I City Boys får man följa med ett kompisgäng som går på gymnasiet. Här skildrar man ungdomskulturen på fester, skola och i familjenrelationer men även sexuella övergrepp.

Filmskaparna är två unga killar, Sebastian Martinez 19 år och Leo Silkeberg 20 år, som egentligen tänkte att filmen skulle bli deras avslutningsarbete på gymnasiet för två år sedan.  Filmen som har blivit extra aktuell i Metoo-tider, visades på Bio Rio under onsdagen, där även en debattpanel bjöds in för att diskutera sexuella övergrepp

”Fick börja tänka i feministiska banor”

Temat var självklart då tjejerna från skolan berättade om hur de blivit utsatta för övergrepp. Något som både chockade och inspirerade Sebastian och Leo.

– Vi hade smarta tjejer som visste vad de ville ha och vågade säga ifrån. Det var när musiken av Beyonce kom ut som tjejerna stod på sig. Och man fick börja tänka i feministiska banor för att få hänga med dem, säger Leo Silkeberg manusförfattare och regissör.

– Det var av alla de skräckhistorierna som vi kände att ”herre gud varför pratar vi inte om det”.  Och om det här är våldtäkt, att det räcker att bara säga nej, då kan jag räkna på mina fingrar massa människor som i så fall är våldtäktsmän. Och det berörde oss väldigt mycket, säger Sebastian Martinez som regisserat och producent filmen.

Många vet inte vad samtycke betyder

Med filmen hoppas de unga filmskaparna kunna inspirera till att vända våldtäktskulturen till en samtyckeskultur. Något som saknas och bör diskuteras mer i skolundervisningen och bland ungdomar menar dem.

– Det är ingen som talar om vad samtycke är överhuvudtaget, man får bara lära sig hur sex går till. Och sen var det tydligt under sexualundervisning i skolan att samtycke inte inkluderades, att det var något annat som, mellan tjej och killar och inte hade något med sex att göra, säger Leo Silkeberg.

Hur ska man göra för att förändra det?

Jo, en sak skulle vara att inskaffa samtyckesundervisning inom sexualkunskapen, det tycker jag är ett bra förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.