Allt fler köper snabbtest – försäljningen ökar explosionsartat

Uppdaterad
Publicerad

När smittspridningen av corona ökade med omikron-varianten innebar det en rejält ökad försäljning av hemtest på flera nätapotek.

– Om man jämför första två veckorna i december med januaris två första har försäljningen ökat med drygt 1500 procent. Det är otroligt mycket mer än vad vi kunde förutspå i höstas, säger Meds marknadschef Carl Jansson.

Även nätapoteket Apotea har sett hur försäljningstaken av självtester för SARS-CoV-2 ökat rejält. Den senaste veckan har de sålt nästan 100 000 snabbtester per dag, enligt sin försäljningsstatistik. Flera sorters snabbtester har också tagit slut under veckan som gått.

– Det är tydligt att vi har ett nytt beteende denna fjärde våg av Corona och det är viktigt att man har kännedom om sin smitta för att förhindra att sprida den i samhället”, skriver Pär Svärdson VD på Apotea i ett pressmeddelande.

Högt tryck på försäljningen

Även nätapoteket Hjärtat ser en ökad försäljning av hemtester.

– Det är ett väldigt högt tryck och vi ser fortfarande en ökning i antal sålda test. Vi säljer nu 11 ggr fler test än vi gjorde förra toppen som låg v.35, säger Gabriella Ohlzon på Icagruppen AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.