Kommunal äldreomsorg tar normalt emot många feriearbetare. Foto: Pontus Lundahl/TT

Coronadrabbad äldreomsorg hotar sommarjobben

Uppdaterad
Publicerad

När äldreomsorgen föll bort i fjol sprack kommunernas mål för antalet sommarjobb. Och så riskerar det att bli i år igen, vittnar flera kommuner om, däribland Stockholm.

Många kommuner har redan eller är på väg att öppna slussarna för ansökningar från i första hand landets gymnasieungdomar. Och precis som i fjol kan de kommunala jobben bli ännu viktigare när det privata näringslivet fortsatt riskerar att vara nedstängt.

TT har tagit tempen på några av de större städernas planer runt om i landet. Målen i antal jobb är ungefär desamma som i fjol och året dessförinnan. Men de blir, liksom i fjol, svåra att nå.

Nästan hälften föll bort

– Förra året föll äldreomsorgen och barnomsorgen bort, vilket var nästan hälften av alla sommarjobben, säger Karina Uddén, arbetsmarknadsdirektör i Stockholm stad.

Andra insatser gjordes för att täcka upp. Men målet 9 000 ferieplatser nåddes inte utan stannade under 7 000. Målet är återigen 9 000 jobb, men risken är att det inte går att förlägga feriejobb i äldreomsorgen i år heller på grund av pandemin.

 – Det ligger i farans riktning, säger hon men tror samtidigt att erfarenheten från i fjol underlättar när det gäller att hitta andra jobb.

Video: Tänk på det här när du söker sommarjobb

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.