Anställda på Danderyd är tagna ut tjänst. Foto: TT

Coronasmittad till Danderyds sjukhus – 15 tagna ur tjänst

Publicerad

Sammanlagt 161 fall av personer smittade med coronavirus har upptäckts i Sverige. En drabbad kom in med ambulans till Danderyds sjukhus – och nu har 15 ur sjukhuspersonalen tagits ur tjänst.

Det var i torsdags kväll som en person kom in med ambulans till Danderyds sjukhus i Stockholm. Personen hade varit utomlands, men inte i något av de nu utpekade riskområdena, och visade sig vara smittad.

– Patienten fick under vårdförloppet ökande symtom, provtogs för coronaviruset och testades positivt. Personen vårdas nu på en infektionsklinik i regionen, säger Yvonne Haglund Åkerlind, sjukhusets vd, till TT.

En smittspårning utförs av regionens smittskyddsenhet, som har identifierat cirka 15 sjukhusmedarbetare.

– De är inte på sjukhuset, nej.

Lindriga fall

Ytterligare 21 personer i Region Stockholm har smittats av coronaviruset. Symtomen hos de nya fallen har varit lindriga.

– Vi har inte fått kännedom om något svårt, intensivvårdskrävande fall, säger Per Follin, smittskyddsläkare och avdelningschef vid Smittskydd Stockholm.

Totalt är 101 personer smittade i regionen, den mest drabbade i landet. Det finns ännu ingen samlad information om var de nya fallen kan ha smittats.

Även ytterligare tre personer i Region Skåne har smittats, och nu har regionen totalt 17 drabbade. I Västra Götaland har 14 personer smittats och i region Värmland är antalet drabbade 13. Åtta personer i Region Jönköping, fem personer i Region Uppsala, två personer i Region Gävleborg och en person från Region Örebro län har också konstaterats smittade.

UD avråder från resor

Utrikesdepartementet avråder sedan i fredags från icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland andra Lombardiet, Veneto och Toscana.

Natten mot söndagen fattades beslut i Italien om att sätta Lombardiet och flera storstäder i karantän på grund av virusutbrottet.

UD:s reserekommendation gäller även icke nödvändiga resor till staden Daegu och provinsen Gyeongbuk i Sydkorea.

UD avråder också från alla icke nödvändiga resor till Iran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer