Det är fortsatt trängt läge på Astrid Lindgrens sjukhus. – Vi ser betydligt fler barn som insjuknat i MIS- C, säger Karin Palmblad, sektionschef barnreumatologen, Astrid Lindgrens sjukhus. Foto: SVT

I pandemins spår: Ny livshotande diagnos ger ökat tryck på barnreumatologen

Uppdaterad
Publicerad

Efter pandemins andra våg ser Astrid Lindgrens sjukhus en dramatisk ökning av barn som drabbats av MIS-C, en sjukdom som kräver mycket vård. Nu vittnar personalen om tufft läge på sjukhusets reumatologavdelning och barnakut.

– Barn behöver intensivvård och alla kan bli sjuka mycket snabbt, säger Karin Palmblad, sektionschef barnreumatologen Astrid Lindgrens sjukhus.

Bara sedan årsskiftet har ett trettiotal barn vårdats för MIS-C, Multisystem Inflammatory Syndrome in Children associated with COVID-19, på Astrid Lindgrens barnreumatolog.

MIS-C är en mycket ovanlig livshotande följdsjukdom efter covid-19, där kroppen drabbas av en hyperinflammation och immunförsvaret blir överaktiverat.

Hur är situationen på sjukhuset? Hör läkarna berätta mer i videon ovan. 

Även på barnintensiven är läget ansträngt eftersom många av barnsjukhusets anställda fortfarande är utlånade till Karolinskas vuxenavdelningar.

Antalet barn som vårdats för MIS-C i Region Stockholm. Eftersom barn inte testas för covid-19 är det svårt att avgöra många barn som drabbas av den mycket ovanliga följdsjukdomen. Foto: Grafik: Astrid Lindghren barnsjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.