Foto: SVT/arkiv

Cyklist påkörd två gånger – nu fälls bilisten

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten dömer bilisten till dagsböter efter händelsen som inträffade i mars förra året.

En cyklist stod i cykelfilen i korsningen Sankt Eriksgatan – Sankt Göransgatan och väntade på grönt ljus för att svänga vänster. Bilen bakom rullade lite framåt när det fortfarande var rött ljus och när det sedan slog om till grönt hann kvinnan knappt upp på cykeln förrän hon blev påkörd lätt bakifrån.

När hon sedan, enligt egen utsago, började cykla blev hon återigen påkörd så att hjulet blev skadat och omöjligt att cykla med, skriver tidningen Mitt i.

Cyklisten berättar att hon då valde att ta fram sin mobiltelefon för att fotografera både föraren och bilens registreringsnummer. Bilisten ska då ha kört på henne ytterligare en gång innan han försvann från platsen.

Föraren hävdar att cyklisten såg ut som en ”aktivist” i sina rastaflätor, att hon inte ska ha stått i cykelfilen och dessutom ska ha varit extremt långsam, skriver Mitt i.

Händelsen polisanmäldes och Stockholms tingsrätt gick på cyklistens linje och bilföraren har nu dömts till 40 dagsböter på totalt 11.600 kronor. Rätten menar att det inte är tillåtet att köra på en cyklist, oavsett hur långsamt cyklisten färdas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.