Ett av de udda fordonen som ska ut på Stockholms gator på lördag.

Hot om miljonhyra stoppade inte Quarnevalen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 14:08 på lördagen rullar studenternas Quarneval ut på innerstadens gator. Arrangörerna räknar med att 1.500 studenter ska roa tusenstals stockholmare utefter färdvägen.

Quarnevalståget kommer att omringa en del av city på färden som går Valhallavägen – Odengatan – Sveavägen – Kungsgatan – Sturegatan. Klockan 17 måste Quarnevalen ha lämnat gatorna fria igen, men under lördag eftermiddag lär trafiken bli stökig.

– Stora delar av staden blir avspärrade, så det blir dålig framkomlighet med bil. Ska man resa rekommenderar vi tunnelbanan, säger Alex Runhem som är pr-chef för Quarnevalen.

Alex berättar att polisen kommer att övervaka karnevalståget och svara för säkerheten. En möjlig passage ut ur det avspärrade området är bron över Malmskillnadsgatan.

Markhyran hotade planerna

Byggområdet ligger som vanligt i allén mellan körfilerna på Valhallavägen. Ett tag såg det ut som att trafikkontorets krav på 1,8 miljoner i markhyra skulle omöjliggöra karnevalsplanerna.

– Men efter att kommunalpolitiker ingrep så löste det sig och vi betalar samma hyra som tidigare, säger Erik Murray som också är pr-chef för Quarnevalen.

Erik Murray, pr-chef för Quarnevalen.

Tid för fest

På byggplatsen råder febril verksamhet inför lördagen. Erik Murray berättar att många ägnar alla dygnets vakna timmar åt att få sina ekipage klara i tid. Ändå finns tid för nöje och umgänge. Under hela byggveckan har olika studentgrupper anordnat SM i fest varje kväll. Då är det middagssittning med liveunderhållning.

Nyktert

Bilden av KTH-studenternas Quarneval kan behövas korrigeras på två punkter. För det första är det numera inte bara KTH-studenter som gör Quarnevalen. KTH dominerar, men studenter från många andra högskolor deltar också.

För det andra är det en nykter tillställning, även om den uppsluppna stämningen kan ge intryck av annat.

– Vi hanterar ju kraftfulla verktyg som svetsar och vinkelslipar så det är helt alkoholfritt på byggplatsen och i tåget, säger Erik Murray.

Han gör sin första Quarneval, den går ju bara vart tredje år och Erik började sin studier efter den förra Quarnevalen.

– Det här är häftigt, otroligt kul, väldigt utvecklande. Det är nog det största jag har gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.