Polisbilar och avspärrningar kring platsen där två män i en bil sköts till döds i Kista i nordvästra Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

Efter skjutning i Kista – kommunikation mellan polis och ambulans ses över

Publicerad

Nu ska kommunikationen mellan polis och ambulans förbättras. Efter flera allvarliga händelser kommer man nu se över samarbetet, rapporterar P4 Stockholm.

Det var sent på kvällen den 8 mars i år som ambulans larmades till en skottlossning i Kista. Men när ambulanser och akutbil kommer fram så är de skottskadade männen på väg bort i en polisbil. Det rapporterar P4 Stockholm.

– Vad jag förstår, jag var själv inte på platsen, så ska en person redan vara avtransporterad mot sjukhus. En annan ska ligga i baksätet på en polisbil där patrullen som kör ska ha haft kontakt med ambulanspersonalen men man har ändå valt att köra själv till sjukhus, säger Karl Söllvander, ambulanssjuksköterska och skyddsombud i Stockholms län till P4 Stockholm. 

Han ser allvarligt på händelsen, bland annat för att det dröjde innan männen fick vård.

LÄS MER: Två män skjutna till döds i Kista

Låg på rygg i polisbil

Några timmar efter händelsen skriver ambulanspersonalen en avvikelserapport. Där står det bland annat att en person med ofri luftväg låg i baksätet på en polisbil och att det var omöjligt att bedriva vård.

I samma rapport kritiserar man också polisen för att de var stressade och att det uppstod en hotfull situation.  

Händelsen och andra liknande händelser har nu gjort att ambulanspersonal och polis ser över hur de ska förbättra samarbetet och kommunikationen vid liknande situationer.

– I dagsläget är det en arbetsgrupp i respektive verksamhet som jobbar för att hitta vilka typer av situationer där vi behöver stärka vårt samarbete och samverkan, säger Peter Nylind, chef för regionledningscentralen i polisregion Stockholm, till radion.

LÄS MER: Källor till SVT: Dubbelmordet var gängrelaterat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.